Belföld

A politikusok hagyják békén a gyerekeket!

Pártállástól függetlenül kérik, hogy ne használják a gyerekeket "biodíszletként".

Nyilatkozatban szólítja fel az Eötvös Károly Intézet a politikusokat, hogy hagyják békén a gyerekeket. Közleménye szerint az elmúlt hónapokban a média több olyan eseményről számolt be, amikor kormánypárti és ellenzéki politikus gyerekeket használt biodíszletként ahhoz, hogy politikai álláspontjukat vagy tevékenységüket népszerűsítsék.

Teljesen mindegy, hogy kormányablak átadásáról, politikusok által óvodában felolvasott meséről, képviselők születésnapjára szervezett óvodai műsorról vagy a határon állomásozó katonák meglátogatásáról van szó, álláspontunk szerint a jelenleg is hatályos köznevelési törvény egyértelműen fogalmaz: tilos a pártpolitizálás közoktatási intézményben.

Az intézet azt kéri, az országgyűlési képviselők írják alá azt a nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalnak, hogy gyerekeket nem használnak politikai célokra, nem kezdeményeznek iskolában találkozást gyerekekkel, és csak a törvényben meghatározott ellenőrzési jogkörüket gyakorolva látogatnak oktatási intézménybe.

Az intézet ajánlást is megfogalmazott a politikusoknak a legfontosabb tilalmakról, elvekről.

POLITIKUSOK A DEMOKRÁCIÁRA NEVELŐ OKTATÁSÉRT

Ez a címe a dokumentumnak, amely szerint a közoktatás kiemelt feladata a közös európai és alkotmányos értékek közvetítése mellett a demokráciára nevelés. A közoktatás azonban csak akkor nevelhet a demokráciára, ha a pártpolitika a törvényi tiltásnak megfelelően nem jut be az iskolákba, a politika sem törekszik arra, hogy az
oktatási intézményeket eszközként használja nézeteik terjesztésére, népszerűsége növelésére.

Az intézet szeretné, ha a politikus az iskolai pártpolitizálás tilalmának érvényesülését az alábbi módokon segítené. Íme a vállalások.

NEM TESZEM

1. Közoktatási intézménybe nem kezdeményezek látogatást azzal a céllal, hogy gyerekekkel találkozzak. Irányadónak tartom, hogy alapvetően akkor látogatom meg a közoktatási intézményeket, amikor az szükséges törvényben biztosított ellenőrzési jogosultságaim gyakorlásához. Ellenőrzési jogosultságaimat az erre kialakított eljárásoknak megfelelően, a törvényi keretek között gyakorlom.

2. Nem küldök és nem viszek ajándékot és politikai tevékenységemet népszerűsítő szövegeket, tárgyakat sem a gyerekeknek, sem szüleiknek, sem pedig a pedagógusoknak. Kivételt képez az anonim ajándék, de politikai üzenetet hordozó ajándékot névtelenül sem adok.

3. Nem fotóztatom magam gyerekekkel, diákokkal. Ha ilyen felvételek óhajom ellenére mégis készülnek, azok nyilvánosságra hozatalát nem támogatom.

4. Az állam és az önkormányzat ünnepségein nem kezdeményezem az óvodák, iskolák szereplését, részvételét. Ilyen szereplési lehetőséget csak az ő önkéntes kezdeményezésükre biztosítok számukra.

5. Gyerekektől az iskola által szervezett köszöntést és ajándékot nem fogadok el.

MEGFONTOLOM

6. Az iskola személyes szereplésre, beszélgetésre irányuló meghívását csak az alábbi feltételek teljesülése esetén fogadom el:

A program a gyerekek és a pedagógusok számára ténylegesen önkéntes.

Látogatásom a demokráciára nevelést szolgálja azzal, hogy a demokratikus intézmények működését mutatom be a diákoknak. Ezért vállalom, hogy pártomat és annak programját burkoltan sem népszerűsítem.

A programon csak olyan életkorú gyerekek vesznek részt, akiknek esetében érettségük és ismereteik alapján a demokráciára nevelés feltételei megvalósulhatnak.

A találkozón a gyerekek nem adnak elő műsort, nem szerepelnek, nem adnak ajándékot.
Az eseményről nem készül az iskolán kívüli nyilvánosság számára sem felvétel, sem beszámoló.

A látogatást semmilyen módon nem használom fel saját és pártom népszerűségének a növelésére.

7. A részvételt az óvodai, iskolai ünnepségeken kerülöm, azokon csak az intézmény kifejezett meghívására veszek részt, az alábbi feltételekkel:

A felszólalástól tartózkodom.

Részvételemet más módon sem használom politikai népszerűségem növelésére.

A gyerekektől köszöntést vagy ajándékot nem fogadok el.

Az intézet a nyilatkozatot csütörtökön elküldte a képviselőknek, a listát pedig további politikusokkal bővíti. Úgy véli, a köznevelési törvény betartatása, a diákok, szülők jogainak védelme főleg az intézményvezetők, pedagógusok felelőssége. Ugyanakkor a politikusok kötelezettsége, hogy ne is idézzenek elő olyan helyzetet, amelyben a pedagógusoknak, akik sok tekintetben kiszolgáltatottak, “politikai pedofíliától” kelljen megvédeniük a gyerekeket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik