Belföld

Disznók túrták ki a Tiszadobon megölt férfi holttestét

A bíróság kedden 14 évre ítélte a férfit, aki többeket is megfenyegetett.

Ítéletet hozott a Nyíregyházi Törvényszék kedden annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint 2012 őszén megölt egy embert, majd holttesttét elásta a disznóólban. Többen is meghalhattak volna, ugyanis nem sokkal korábban megfenyegette szomszédait és áramot vezetett a kerítésébe, így akarta “megvédeni” portáját. Tizennégy év börtön – nem jogerősen ennyit kapott.

Zavart volt és fenyegetőzött

A bíróság tájékoztatása szerint a Tiszadobon –  egy bárányszegi tanyán – élő vádlottra 2012. szeptember 14-én rendőrt hívtak, mert zavartan viselkedett és belekötött a szomszédaiba. Azt mondta nekik, hogy végez velük. Rendőrök mentek a helyszínre, de a férfi közölte, nem fél tőlük, van fegyvere és meg tudja védeni magát. Az egyenruhások akkor házkutatást tartottak nála és lefoglaltak egy átalakított légfegyvert, valamint két lerövidített céllövő vadásztöltényt.

Mellmagasságban feszítette ki a huzalt, hogy “csak” embereknek árthasson

A férfi ezután eldöntötte, úgy fogja megvédeni magát illetve az értékeit, hogy árammal ellátott vezetékrendszert húz otthona köré. Így is tett: háza előszobájában lévő hármas elosztóból egy szigetelt vezetékkel – a kisszobán és a mezőgazdasági tárolón át, az egyik ajtó alatt – kivezette az áramot a hátsó udvarra. A kint álló fenyőre körülbelül 80 méter hosszúságban a ház mögötti fához, valamint fa tartóoszlophoz rögzítette a szigeteletlen dróthuzalt, végül összekapcsolta a két rendszert. A dugvillát csak a fázisba dugta be, így a fázis a talajtól nagyjából 1,5 méter magasan kifeszített dróthuzalba került, amelyben 220 voltra emelkedett a feszültség.

A dróthuzalt azért ilyen magasságban feszítette ki, hogy a portáján szabadon járkáló sertéseit és kutyáit ne veszélyeztesse, csak az ember – vagy emberek – életét olthassa ki azzal, ha hozzáérnek a mellmagasságban húzódó vezetékekhez.

A férfi a rendszer működését fázisceruzával ellenőrizte és éjszakánként – egészen 2012. október 7-ig – működtette azt, akkor tartottak ugyanis újabb házkutatást nála.

Behúzta a disznóólba, levetkőztette majd elásta

A gyilkosság október 5-én történt. A vádlott délután 4 körül hívta be magához a háza előtt kerékpárral elhaladó ismerősét. Pálinkázni kezdtek, ám összeszólalkoztak valamin, ekkor ölte meg a férfit: felkapott egy botot és azzal legalább három alkalommal igen nagy erővel fejen illetve arcon ütötte. Az áldozat a helyszínen meghalt.

A férfi a holttestet behúzta a háza mögött lévő disznóólba, levetkőztette majd ott elásta. Ruháit, kerékpárját és a gyilkos eszközt pedig elrejtette, ezeket azóta sem találták meg. Napokkal később – egész pontosan október 10-én – a reggeli órákban az állatokat etette vejével, amikor előkerült a holttest, miután a sertések kitúrták a földből. A férfi akkor azt mondta rokonának, talált egy koponyát, és megkérte őt, hogy értesítse a rendőrséget.

Másodfokon folytatódik

Az ügyet másodfokon a Debreceni Ítélőtábla tárgyalja majd – derült ki a Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik