Belföld

Három hete várják milliárdjaikat, hiába

A Quaestor-károsultak egy csoportja hetente tart tüntetést. Sokan vannak köztük, akik minden vagyonukat elvesztették. Korábban azt követelték, hogy a törvény szerint fizessék ki őket, ám kiderült, a törvény szövegében egy csapda van. Csütörtökön Polt Péterhez címeztek volna beszédeket, ám a rendőrség nem engedélyezte, hogy az Ügyészség előtt tüntessenek, így Trócsányi László igazságügyi miniszter kapta meg követeléseiket.

Azért ő, mert egy levél tanúsága szerint a tüntetők úgy látják, Trócsányi különvéleményen van a kormány más tagjaihoz képest. A károsultak 30 millió forintig történő kifizetése ugyanis azért sem kezdődött el eddig a kormánytagok szerint, mert több szervezet és bank az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérte a tavasszal elfogadott törvényre. Azt a pozitív megkülönböztetést sérelmezik, ami szerint a Quaestor pórul járt kötvényesei törvény szerint fognak több pénzt kapni, mint más bedőlt pénzintézetek cserbenhagyott ügyfelei. 

Trócsányi igazságügyi miniszter a szocialista Szakács László kérdésére levélben úgy foglalt állást, hogy az Alkotmánybírósághoz benyújtott kérelmek 

nem bírnak halasztó hatállyal,

ezért ez nem lehet akadálya a kifizetések megkezdésének.

 

A másik akadály, a jogászok és szakpolitikusok által sokat marcangolt törvényi szövegezés kérdését most Pápa Levente, az Együtt alelnöke után, Szakács László, az MSZP szakpolitikusa is azzal válaszolná meg, hogy akár már az őszi ülésszak elején, a jövő héten módosítania kellene a törvényt a parlamentnek úgy, hogy abban szerepeljen a kifizetést garantáló készfizető kezesség kifejezés. A szocialista politikus úgy támogatna egy ilyen törvénymódosítást, hogy amúgy a törvénnyel magával

egyáltalán nem értenek egyet az ellenzéki pártok.

 

Nem szűnnek a tüntetések

A jobb híján az Igazságügyi Minisztérium előtt tartott tüntetésen szinte szóról szóra ugyanazok a beszédek hangzottak el, mint a korábbi tüntetéseken. Sokan elmondták: minden vagyonuk odaveszett a pénzintézet bedőlésekor. A demonstráció végén bejelentették, hogy vidéken, Miskolcon és Kaposváron is várhatóak lesznek tüntetések a következő hetekben, a fővárosban pedig addig vonulnak hétről hétre az utcára, amíg nem kapják meg az ígért kártérítésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik