Belföld
quaestor tüntetés (Array)

„Ha kell, itt állok még estig is, csak adják vissza a pénzemet”

A 32 ezer Quaestor-kötvényes közül 32-en tüntettek Rogán Antal háza előtt. Elkeseredettek, mert bár törvény van a kártalanításukra, pénzt nem kapnak. Legalábbis nem annyit, amennyit szeretnének és ami a törvény szerint jár nekik.

„A befektetett hárommillió hétszázezer forint részben megtakarításokból, részben örökségből van. Mikor megszületett a Quaestor-törvény, megnyugodtunk. Éppen nyaraltunk, amikor kiderült, hogy a törvényt nem tartják be, de még akkor sem gondoltunk arra, ami végül lett: a befektetett pénzünkből csak a töredékét, hétszázezer forintot kaptunk meg” – meséli az egyik tüntető a Pasa-park előtt.

quaestor tüntetés 3 (Array)

0, azaz nulla

De nem csak ő járt így. A postaládánkban szinte naponta találunk Quaestor-kötvényes elszámolást. Bár most a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) és a Beva azt közölte, hogy mostanra a Beva eddig összesen 25 ezer befektető kártalanítását utalta át az OTP-nek, amelyek együttes összege 69,5 milliárd forint. Megkezdődött a mintegy 300 jogi személy kártalanítása is, hétfőtől összesen 150 ügyfelet fizetnek ki, míg a többiek kérelmét a hiányzó adatok pótlása után bírálják el. Szerintük ezzel a jogosultnak nyilvánított 32 ezer Quaestor-kötvényes károsult 78 százaléka már felveheti a pénzét a bankfiókokban, míg a többieknél folyamatban van az adatok egyeztetése, az esetleges hiánypótlások beérkezése, és azok elbírálása. Ezzel szemben a nekünk küldött elszámolásokban van olyan is, amiben 1 635 000 forintos kötvény után egyetlen fillért sem kap vissza az ügyfél. Az ok pedig elég prózai.

Mese nincs

A quaestorosokat két alap kártalanítja a törvény szerint. A Befektető-védelmi Alap (Beva) és a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA). A Beva a nekünk küldött dokumentumok alapján úgy tűnik, valóban fizet. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja viszont nem. Ez pedig azért lehet, mert a QA felfüggesztette a kifizetéseket arra hivatkozva, hogy amíg a Quaestor-törvény az Alkotmánybíróság előtt van, addig nem tudja végrehajtani a törvényt. A Quaestor-törvényt két indítványban is megtámadták az Alkotmánybíróságon. A Buda-Cash-ügyfelek egy csoportja azt sérelmezi, hogy rájuk más szabályok vonatkoznak, az OTP pedig szintén ezt a pozitív megkülönböztetést sérelmezi. Az valóban érthetetlen persze, hogy mondjuk egy Buda-Cash-ügyfél, miután bedőlt a befektetője, miért kap más elbírálást, mit egy quaestoros. De a tüntető quaestorosok szerint, ha már hozott egy rájuk szabott törvényt a Magyar Országgyűlés, akkor azt igenis végre kell hajtani. Mese nincs.

Persze az is igaz, hogy a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja úgy tűnik, nem jut pénzhez. És erről alapvetően a kormány tehet.

quaestor tüntetés 2 (Array)

Az MNB sem ad

A Magyar Nemzeti Banktól kellene kapniuk egy három hónapos gyorskölcsönt, amit aztán a bankoktól kellene hitelként megszerezni. De épeszű bank nem nagyon ad kölcsönt. Az ok pedig elég egyszerű. A törvény szövegében ugyanis nem a BEVA-nál és OBA-nál szokásos “állami készfizető kezességvállalás”, hanem egyszerűen “az állam kezességvállalása” szerepel a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja mellett. Vagyis, ha “állami készfizető kezességvállalás” került volna a törvénybe, akkor mindenki boldogan hitelezné az alapot, mert az olyan volna, mintha mondjuk, állampapírt venne. Biztosan visszakapja a pénzét a hitelező. Így viszont, hogy csak “az állam kezességvállalása” van a szövegben, nem csak a bankok, de még az MNB sem ad hitelt.

Az egyik tüntető most azt mondja, ha kell Rogán Antal lakása előtt álldogál akár estig is, csak adják vissza a pénzét.

A Fidesz-frakció így reagált cikkünkre:

“A Befektető-védelmi Alap eddig összesen 25 ezer befektető kártalanítását utalta át, amelyek együttes összege 69,5 milliárd forint, ebből az összegből július 27-ig 41 milliárd forint már eljutott a károsultakhoz. Hatmillió forintig mindenki kártalanítást fog kapni, a brókercég mintegy 32 ezer károsultja közül – az MNB adatai alapján – 22 ezer ember esetében ez teljes kártalanítást jelent. A maradék 10 ezer ember, akik közül sokan 20 millió forintot követelnek, szintén hozzájutnak a fejenkénti hatmillió forinthoz, de a hatmillió forint feletti követelésük kielégítésével még várniuk kell az Alkotmánybíróság döntésére.

A Fidesz képviselőcsoportja mindent megtett azért, hogy 30 millió forintig teljes összegű legyen a kártalanítás, a bankok voltak azok, akik ezt megakasztották. Világossá tették, hogy nem hajlandók teljesíteni a fizetési kötelezettségüket, az Országgyűlés döntését megtámadták, és beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja fontosnak tartja, hogy az Alkotmánybíróság törvénykezési szünetét követően minél hamarabb döntést hozzon és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság jóváhagyásával teljesül a parlament akarata: a szocialista brókerbotrányok áldozatai hozzájutnak a teljes kártalanításhoz, a csaló brókerek pedig a börtönbe kerülnek.”

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.