Belföld

40 év után nyugdíj? Az Y-GEN nemet mond

nyugdijas(210x140).jpg (Array)
nyugdijas(210x140).jpg (Array)

Elegük van a populistákból, bármelyik oldalán is állnak. Úgy vélik, az ő bőrükre megy a játék.

Az y generáció tagjaiként úgy látják a magyar demográfiai folyamatok és a növekedési kilátások mellett nem lehet egyre kevesebb megtermelt jövedelemből egyre több ember nyugdíját előteremteni. Az Együtt társult ifjúsági szervezete szerint  a düledező nyugdíjrendszert a vasárnapi teszkózás helyetti imák sem menthetik meg, az a fejünkre fog omlani, pedig nem volt mindig full retard üzemmódban a politika.

Az Y-GEN megfelelő irányba tett lépésnek tartja például az 1997-es nyugdíjreformot, „ami (leegyszerűsítve) a felosztó-kirovó rendszert (amikor egy adott időszak járulékbefizetései finanszírozzák ugyanazon időszak nyugdíjkifizetéseit) egy második pillérrel egészítette ki. (…) Ez tartott egészen 2010-ig.” Akkor az államosítási lázban égő, második Fidesz-kormány csaknem 3 millió ember 2800 milliárd forintnyi vagyonát államosította, majd megígérte, hogy a megtakarítások nem tűnnek el. A pénzt ráadásul nem az államadósság csökkentésére költötték, hanem felélték a folyó kiadásokra.

„Amikor már azt hittük, hogy nyugdíj-ügyben elértük a szakadék legalját – ennél felelőtlenebb már tényleg nem lehet politikai erő – az ellenzék populista alakulatai (szélsőjobbról és balról) egy jól irányzott kérdéssel a Fidesz után eredtek:

»Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nyugdíjjogszabályok megfelelő módosításával a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1.-től a férfiak számára is tegye lehetővé Magyarországon a nők számára biztosított kedvezményekkel történő nyugdíjba vonulás lehetőségét?«

Persze, mind egyetértünk. Mi is igazságot, nulla szegény embert és ingyen ebédet szeretnénk. (…) De ki fizeti? (…) A nyugdíj nem a fán terem, hanem járulékfizetők munkaórái finanszírozzák azt.”

Az Y-GEN nem érti, hogyan lehet támogatni egy olyan javaslatot, ami már az első évben 150 ezer embert vezet ki az egyébként is roskadozó rendszer befizetőinek köréből, és pár év alatt 200 milliárddal terheli a költségvetés kiadási oldalát. “Tudomásul kell venni, hogy ha valakinek adunk, azt mástól elvesszük. Elvesszük például a rogyadozó oktatásból és egészségügyből. És ez nem csak generációs kérdés, a felelőtlenség árát közösen isszuk meg. NEM. FOG. ÍZLENI.”

Az Együtt az egyetlen politikai erő – írja társult ifjúsági szervezete -, amelyik süketelés, felelőtlen ígéretek, demagóg bullshit helyett ki meri mondani: ez egy népszavazás a fiatalok és a családalapító dolgozók ellen. A magyar demográfiai folyamatok mellett még egy jobban összerakott nyugdíjrendszer is az apokalipszis felé haladna, ezért a közjót akaró politikai erőnek a rendszer életképessé tételén kéne dolgoznia, “nem a romos építmény még gyorsabb beomlasztásán”.

Az Y-GEN túl sok a jövő felelésében utazó politikai erőt látott már. “A recept: leígérni a rózsaszín unikornisokat az égről, majd hiányt görgetve, adósságot felhalmozva költekezni, mintha nem lenne holnap. Kiszámolni? Hatástanulmányokkal megvizsgálni?” A Matolcsy Akadémián olyat nem oktatnak. “Majd a következő generációk fizetik a cehhet, yolo van.” Nekik azonban elegük van a populistákból, mert rövid távú politikai hasznukat az ő pénzükkel akarják elérni. Az ő bőrükre megy a játék – írják blogjukon.,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik