Pénzügy

A többség nem tudja támogatni nyugdíjas szüleit

öreg pár (Array)
öreg pár (Array)

Átlagosan havi 15 ezer forint kiadással jár a nyugdíjas rokonok támogatása.

A 18-59 éves magyar lakosság 52 százalékának legalább egyik szülője már nyugdíjas, 30 százalékának pedig van olyan nyugdíjas korú rokona, aki segítségre szorul. Utóbbi csoport 70 százaléka támogatja is az idős rokont. Készpénzben 47 százalék segít: legtöbben eseti jelleggel (26%), vagy rendszeresen (18%) adnak kisebb-nagyobb összegeket, amit nem kérnek vissza. Elenyésző azok aránya, akik kölcsönt adnak. Az anyagi támogatásnál gyakoribb a természetbeni segítség: a nyugdíjas hozzátartozónak segítő magyarok 50 százaléka nyújt nem pénzbeli támogatást úgy, hogy az kiadással is jár számára.

A még aktív szülők felnőtt gyermekeinek 63 százaléka úgy véli, nem lesz pénze nyugdíjas szülei támogatására – derül ki a reprezentatív kutatásból, amit a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végzett áprilisban. E csoport 74 százaléka úgy véli, egyszerűen anyagilag nem lesz rá képes, 21 százalék szerint pedig a gyermekei támogatása miatt nem marad erre pénze. Csupán az aktív korú szülővel rendelkezők 9 százaléka veszi  biztosra, hogy lesz lehetősége nyugdíjas szülei anyagi támogatására.

A többség leggyakrabban élelmiszer vásárlásában nyújt anyagi vagy nem pénzügyi, de kiadással (pl. benzinköltséggel) járó segítséget (57%). Ezt követi a gyógyszer beszerzése (48%), a váratlan kiadások finanszírozása (37%) a rezsiköltség kifizetése (28%). A nyugdíjas rokonok támogatása átlagosan havi 14 900 forintjába kerül az őket támogató rokonoknak. A KSH előrejelzései szerint négy-öt évtized múlva a mai kb. 30 százalékról 50 százalék fölé emelkedik a nyugdíjasok aktív korú lakossághoz mért aránya, ami komoly finanszírozási problémát jelent majd az állami nyugdíjrendszernek.

„Kutatásunk tapasztalatai és a KSH előrejelzései arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyaroknak szüksége lesz saját megtakarításukra is, ha időskorukban anélkül is fenn szeretnék tartani a megszokott életszínvonalat, hogy gyermekeik anyagi támogatására szorulnának” – figyelmeztetett a felmérés kapcsán Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik