Belföld

“Betűnként száz forintért ír tanulmányokat a fideszes pénzmosoda”

100-forint(960x640).jpg (Array)
100-forint(960x640).jpg (Array)

Csaknem 120 millió forintért rendelt sürgős tanulmányokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Századvégtől. A pályázónak ezért hat, egyenként 90-100 oldalas dolgozatot kell előállítani, különböző témákban. Ez azt jelenti, hogy a Századvég két cége betűnként száz forint közpénzt kap az elemzésekért.

Az Együtt a fideszes pénzmosodának tartja a Századvéget, amit arra használnak, hogy kamutanácsok és kamutanulmányok segítségével játsszák ki a közpénzeket a kormányhoz közeli potentátoknak. „Ezt a véleményt egyébként a Századvég korábbi vezetője, Mellár Tamás is osztja, aki nem vádolható baloldalisággal.”

Az Együtt részletes indoklást vár a fejlesztési tárcától és a Miniszterelnökségtől: miért kell ilyen magas árat fizetni a tanulmányokért, miért nem kértek ajánlatot más pályázóktól, mi indokolja a rendkívüli sürgősséget a nyár közepén? Seszták Miklós és Lázár János azonnal adjanak választ: valódi és szükséges tanulmányokról van szó, vagy ismét a fideszes haverok zsebének kitömése a cél?”

Az Együtt által idézett Mellár-ügy kapcsán emlékeztetőül.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. minden esetben a jogszabályoknak és szerződéses kötelezettségeinek megfelelően végzi a munkáját – közölte korábban lapunkkal a cég kommunikációs igazgatója, miután Mellár Tamás a Népszabadságnak adott interjújában – amit a Hír24 is szemlézett – azt mondta a Századvégről: „az egész műhely csak egy pénzmosoda.” A cég erre akkor tudatta, „A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a fenti hazugságot a leghatározottabban visszautasítja”. Mellár Tamást a cég a „valótlan tartalmú állításra tekintettel” a jóhírnév megsértése miatt beperelte.

A bíróságon azonban első fokon Mellár Tamás nyer. Az ítélet szerint „a Századvég politikai tanácsadó cégként ugyanolyan közszereplő, mint egy politikus, ebben a minőségében pedig tűrnie kell az esetleg túlzó véleményeket is.” Mellárt az LMP-s Schiffer András ügyvédi irodája védte. Pálvölgyi Miklós ügyvéd épp azt a korábbi esetet idézte fel, amikor Schiffer András TASZ-osként Orbán Viktort védte a Gyurcsány-kormány igazságügyi minisztériumával szemben. Az akkori Fidesz-elnököt azért akarták elmarasztalni, mert azt mondta: 2006 őszén politikai utasításra támadtak a rendőrök a tüntetőkre. A bíróság akkor úgy látta, hogy a közhatalmi szerveknek a felfokozott helyzetben megfogalmazott, túlzó véleményeket is tűrniük kell.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik