Belföld

Pert nyert a Századvéget lepénzmosodázó Mellár Tamás

mellár tamás (Array)
mellár tamás (Array)

A kormányközeli tanácsadó cégnek tűrnie kell az esetleg túlzó véleményeket is – mondta ki első fokon a bíróság.

Első fokon megnyerte Mellár Tamás, a Századvég volt kutatási igazgatója azt a pert, melyet a kormányközeli tanácsadó cég az után indított ellene, hogy pénzmosodának nevezte azt – írja a HVG.hu. A bíróság kimondta: a Századvég politikai tanácsadó cégként ugyanolyan közszereplő, mint egy politikus, ebben a minőségében pedig tűrnie kell az esetleg túlzó véleményeket is.

Mellár 2010-2011 között dolgozott a Századvégnél. Tavaly októberben a Népszabadságnak adott interjúban azt mondta: az egész műhely csak egy pénzmosoda. „Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni.”

A Századvég jó hírnév megsértése miatt perelte Mellárt, a pénzmosodázáson kívül azt is kifogásolták, hogy a volt kutatási igazgató azt mondta: nem folyt érdemi munka.

Mellár védelmét az LMP-s Schiffer András ügyvédi irodája látta el. Pálvölgyi Miklós ügyvéd épp azt a korábbi esetet idézte fel, amikor Schiffer András TASZ-osként Orbán Viktort védte a Gyurcsány-kormány igazságügyi minisztériumával szemben. Az akkori Fidesz-elnököt azért akarták elmarasztalni, mert azt mondta: 2006 őszén politikai utasításra támadtak a rendőrök a tüntetőkre. A bíróság akkor úgy látta, hogy a közhatalmi szerveknek a felfokozott helyzetben megfogalmazott, túlzó véleményeket is tűrniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik