Belföld

Orbán még hagyta volna Vidát

Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor (Array)

Nem a kormányfő tervei szerint alakult a NAV-elnök lemondása.

Az amerikai kitiltási botrány és a Simicska-affér eldurvulása után nem volt kérdés, hogy Vida Ildikó sorsa megpecsételődött, de kormányzati források arról tájékoztatták a Népszabadságot, hogy a miniszterelnök még marasztalta volna fél-háromnegyed évig, az adóhivatal átalakításának a végéig.

Orbán Viktor nem szerette volna, ha méltatlan körülmények között, bukott elnökként távozik a hivatal éléről – mondták a folyamatot jól ismerő források, akik szerint még nincs meg Vida utódja.

A lapnak Simicska Lajos környezetéből is megerősítették, a NAV-elnököt nem zsarolták a kormány részéről, ő sokallt be, és Simicska Lajos sem ragaszkodott hozzá, hogy a végletekig kitartson az adóhatóság élén.

A miniszterelnök sajtósai nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a kormányfő miért nem jegyezte ellen a NAV-elnök lemondását, más források szerint Orbán Viktor nem szerette volna, hogy a nevéhez fűződjön Vida Ildikó menesztése.

A Népszava főszerkesztője szerint a NAV-vezető rejtélyes távozása megfelel a mai hatalom stílusának. Németh Péter kérdése a Vida-ügy kapcsán.

„Miért érzi ez a hatalom fölhatalmazva magát arra, hogy azt mondjon, amit akar, úgy manipuláljon, ahogy akar; ha úri kedve úgy diktálja, ne válaszoljon a kérdésekre, vagy pedig pökhendi, nagyképű válaszokat adjon, vagy egész egyszerűen hazudjon?”

Meg is válaszolja.

„Mert a kormánynak nincs kitől tartania. Egyre gátlástalanabb, „egyre többet enged meg magának, egyre inkább hiszi el önmagáról, hogy csalhatatlan, pótolhatatlan, omnipotens. (…) A Vida-ügy is nagyjából erről szól; Orbán hatalmi játszmájáról, egyfelől a leszámolásról, a Simicska-birodalom teljes romba döntéséről, amelynek végén maga Simicska is áldozattá válik. (…) A magyar kormányfő, úgy tűnik, nem tart attól, hogy bárki képes őt lebuktatni. (…)

Lassan közeledünk a végponthoz, amikor magát a vállalkozót is térdre kényszeríti hajdan volt barátja. Hiszen tudjuk: ez a cél” – írja a Népszava főszerkesztője.

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, valószínűleg féltek, hogy nem tudják kommunikálni az ügyet, az a sajtóban úgy jelenik meg, mint a közigazgatás simicskátalanítása, de lehet, hogy nem találtak megfelelő utódot, mert már nem bíznak senkiben. Szerinte Orbán azért akart békésen megszabadulni Vidától, hogy a NAV volt elnöke “ne borítsa a bilit”. Most a helyére is olyan embert keres, aki tartja a száját

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik