Gazdaság

Rossz hír az áfacsalóknak: az EKÁER-rel erednek az import tej nyomába 

A Magyarországon polcokra kerülő import UHT tej kereskedelmét célirányosan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Áfacsalásra specializálódott értékesítési láncokra utal ugyanis a termék feltűnően alacsony bolti ára. 

 

 

Az áru útjának nyomon követését és a kereskedéssel egyidejű ellenőrzéseket biztosító Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) már nemcsak a fantomcégekhez, hanem a működő, ám adóelkerülő gazdálkodókhoz is eljut a NAV – közölte az adóhatóság közleményében, hozzátéve: az EKÁER ellenőrzéseken keresztül is kiemelt figyelmet szentel az adóhivatal.

Az elmúlt egy évben a NAV ellenőrzési tapasztalatai mellett számtalan közérdekű bejelentés érkezett az import tejtermékek kiugróan alacsony fogyasztói ára miatt. Az ezek nyomán indított vizsgálatok kiderítették, hogy az adócsalások elkövetői több százmillió forint kárt okoztak az államnak.

Az egyik esetben a cseh eredetű tejet feltűnően alacsony áron szerezte be magyar partnerétől egy gazdálkodó. A számlázási láncolat első hazai szereplője – a közbeiktatás céljának megfelelve – az ügyletek utáni adót nem fizette be. A láncolat végén lévő társaság pedig, hogy leplezze a csalást, legálisan is vásárolt tejet. A két beszerzés körülményei és a vételár különbsége is igazolja, hogy a társaság tisztában volt a jogszabályokkal. Így az is egyértelmű, hogy vezetői tudatában voltak az adócsalási láncolat működésének.

Az elmúlt három évben a tejágazatban lefolytatott csaknem kétszáz adóellenőrzés megközelítőleg 5,5 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel. Az EKÁER bevezetésének és a fokozott ellenőrzések hatására egyes kiskereskedelmi áruházláncok elsősorban magyar tej forgalmazására szorítkoznak, illetve import esetén közvetlenül a gyártótól szerzik be az árut kikerülve ezzel a láncolatos áfacsalásban való érintettség kockázatát.

Ajánlott videó