Belföld

60 éves a nemzetközileg szelídített, magyar kistigris

matolcsy györgy (Array)
matolcsy györgy (Array)

Idézetekkel, videókkal köszöntjük, de még egy számot is küldünk Matolcsy professzornak. Vajon volt piros pötty a fenekén hatvan évvel ezelőtt?

Mennyire jó, hogy idén július 18-a nem vasárnapra esik, mert így kinyithattuk az internetet, kutattunk nagy Matolcsy-pillanatok után, méltóképp szerettük volna köszönteni a műkedvelő MNB-elnököt.

A válságnak vége, tündérmese van

Matolcsy még nemzetgazdasági miniszterként, 2012-ben interjút adott a CNN-nek, erről bővebben itt olvashat. Richard Quest fölveti, tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette:

“Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

(Ha nem lenne hang, katt a videóra)

A fenék

Egy 2012-es hódmezővásárhelyi lakossági fórumon foltokról és fenekekről beszélt Matolcsy.

“Kisgyermekeink fenekén az első hat hétben 100-ból 30 esetben kis, piros pont van.”

A fórumon Lázár azzal kezdett, hogy felhívta a miniszter figyelmét, “igyekezzen most is valami olyat mondani, amivel beírja a nevét a gazdaságtörténetbe.” Sikerült, bár nem tudjuk, a fenék mennyire gazdaságtörténeti fogalom.

Közben itt verem

a kis eszközömet.

Önmagáról

2000-ben, a a Tíz éve szabadon című nemzetközi konferencián ezt mondta magáról:

“Én egy nemzetközileg szelídített, nemrég született kistigris vagyok.”

Szeretnék egy számot kérni

És küldeném mindenkinek, aki szereti. De elsősorban Matolcsynak, mégis neki van születésnapja. A tündérmesés interjúban azt is elmondta, a központi bank teljes mértékben független. Akkor még Simor András volt a jegybank elnöke, 2013. március 4-től Matolcsy.

A szám pedig: 25 258,1 milliárd forint

Az államadósság július 10-i állapota ez, ami egyébként 1377 milliárd forinttal haladja meg a tavaly év végi szintet. Ilyen magas szinten még soha nem járt az adósság, 25 ezer milliárd forint fölé nem került még a tartozások állománya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik