Belföld

Matolcsy szerint tündérmese részesei vagyunk

matolcsy(i)(210x140)(1).jpg ()
matolcsy(i)(210x140)(1).jpg ()

Sikerként jellemezte a magyar példát a CNN-nek a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a magyar gazdaság jövőre már erős növekedést fog mutatni.

A Richard Quest által készített interjú csütörtökön került fel az amerikai hírtelevízió internetes oldalára. Mint Matolcsy György elmondta, Magyarország az államháztartási hiány leszorítása érdekében számos nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést hozott meg. “A válságnak vége” – jelentette ki a tárcavezető.

Rizikós ez az év

A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban, Matolcsy emlékeztetett arra, hogy viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban. “Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van” – mondta Matolcsy.

A CNN riportere, Richard Quest úgy vélekedett, hogy a magyar kormány “túlságosan innovatív és túlságosan kreatív”, és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad. A tárcavezető azonban hangsúlyozta, hogy a kormánynak “nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával” sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot.

Siker és tündérmese

A kérdésre, hogy szerinte súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette: “Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz.”

A CNN riportere szerint Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, “annál előbb száll le mindenki önökről”. Matolcsy kijelentette, hogy a magyar központi bank száz százalékig független”. Quest közbevetésére, hogy “mások ebben nem értenek önnel egyet”, a nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az MNB “lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvényt amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni”.

Matolcsy arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. Szerinte ugyanis a közép-európai térség nagyon erőssé válik, mert ez lesz “a következő felemelkedő régió “Európai és Ázsia, Európa és az Egyesült Államok között, és Magyarország ennek a szívében található”.

A miniszter optimiznusát nem igazolják a KSH mai adatai, amelyek szerint csökken a magyar gazdaság teljesítménye.

Az Economist szerint Magyarország csak kullog a régióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik