Belföld

Életveszélyes állapotok vannak a magyar kórházakban

korhaz(210x140).jpg (Array)
korhaz(210x140).jpg (Array)

Egyre többen halnak meg kórházi fertőzésekben, miközben orvosból is egyre kevesebb van. Nagyon rossz helyzetben vannak a kórházak.

A EuroHope hét országra kiterjedő vizsgálata szerint Magyarország több betegségcsoport halálozási statisztikájában, például az infarktuséban vezeti a listát, egy másik kutatás adatai szerint pedig hónapról hónapra egyre többen halnak meg a kórházakban, írja a Blikk összefoglalója a magyar kórházak állapotáról. A KSH friss felmérése azt mutatta, hogy 2015 első negyedévében 15 százalékkal többen hunytak el, mint egy évvel korábban ugyanekkor.

A lap idézi a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felhívását is, amire a szakdolgozók döbbenetes fotókat küldtek be a hazai kórházi helyzetről. Málló vakolat, foghíjas csempék és kukazsákot laboránsruhaként használó személyzet szerepeltek a fotókon. 

A Magyar Kórházszövetség szerint egyetlen hazai kórház sem felel meg a betegbiztonságot garantáló minimumfeltételeknek. A lap azt írja, egyre nagyobb gondot okoznak a kórházi fertőzések is. Statisztikák szerint öt éven belül több ember hal meg kórházban összeszedett betegségben, mint rákban. Magyarországon évente legalább százezer ember halálát okozza valamilyen kórházi fertőzés.

Ráadásul nem csak a higiéniával van baj. A Blikk szerint a rendszerből több ezer orvos és több tízezer szakdolgozó hiányzik. Miközben Európa más országaiban, például Franciaországban 4-5 beteg jut egy ápolóra, itthon ez a szám 15-30.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik