Belföld

Nagyot kockáztatnak az új paksi rendszerrel

paksi atomerőmű (Array)
paksi atomerőmű (Array)

Egy jó simicskázás is belefér a sztoriba, miszerint hamarosan csak 15 havonta ellenőrzik majd le az atomerőművet. Hasonló erőműben ilyennel még nem kísérleteztek.

A mostani 12 hónapos karbantartási és üzemanyag-átrakási ciklusból 15 hónaposra akar átállni a paksi atomerőmű, ami a Népszabadság csütörtöki cikke szerint kockázatos döntés. Ilyet paksi típusú reaktoroknál nem csináltak még. Pénzügyi előnye lehet a 15 hónapos ciklusnak, ugyanis csökkenhetnek a működési költségek és a munkaerő-szükséglet.

2013-ban már belengették a lépést a rezsicsökkentés miatt, mondván az olcsóbb áramhoz olcsóbb termelés passzol. A döntésről kedd este tartottak közmeghallgatást Pakson.

Az új rendszer szerint az első három ciklusban 14-14 hónapot, a negyedikben 13 hónapot működnének a blokkok, majd jöhetne az egy-két hónapos karbantartás, és üzemanyagcsere. Így többet tud termelni az erőmű, és ezzel megelőzik azt az értesülést, miszerint a kormány leépítésre készül az erőműben.

Perger András, a Greenpeace szakértője szerint kockázatos a ritkuló vizsgálat, pláne egy elavult atomerőműnél, mint Paks. Szerinte az új típusú, dúsabb üzemanyag nagyobb terhelést ró az erőműre. Perger szerint különös, hogy a világ hasonló erőműveiben még nem vezették be ezt a 15 hónapos ciklust, ezért hazardírozásnak nevezte a kísérletezést.

Érdekesség, hogy a Népszabadság belső forrásokra hivatkozva azt írja, Pakson zajlik Simicska Lajos embereinek kiszorítása a vezető pozíciókból, ezért is szorulhatnak háttérbe a biztonsági aggályok. A lap az atomerőművet nem szólaltatta meg a cikkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik