Belföld

Minden járásba gimnáziumot ígér a minisztérium

Iskola (Array)
Iskola (Array)

Minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közleménye szerint erre lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint “a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nem csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják”.

A kormány döntése alapján 2015. július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába. A fenntartóváltáson áteső iskolák között vannak olyanok, amelyekben szakmai és gimnáziumi képzés egyaránt folyik, illetve 44 olyan intézmény is van, amelyekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már korábban megszüntette a gimnáziumi képzést.

A gazdasági tárca megjegyzi: “a tanári álláshelyek számával kapcsolatosan a szakképzés átalakítása pedig további lehetőséget rejt magában”, ugyanis ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése is az érettségire, ami – a 2016/2017-es tanévtől bevezetendő új iskolatípusokkal – mindenki számára alapértelmezetté teszi az érettségi megszerzésének lehetőségét.

Nemrég még arról írtunk, hogy 80 településen szűnhet meg a gimnáziumi képzés, érzünk itt egy kevéske ellentmondást, de ha az NGM ezt közölte az MTI-vel, akkor biztos úgy is lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik