Belföld

Isten és a jövő – A magyar házaspárok egyformán látják a világot – vagy nem

házasság (Array)
házasság (Array)

A homofilia azt jelenti, hogy a párok teljesen azonosan látják a világot, a heterofília pedig azt, hogy a nem – írja heti sajtóanyagában a Tárki.

A kutatók a valláshoz való viszony három formáját vizsgálták. A házaspárok 68 százaléka volt homofil az egyházhoz, gyülekezethez való tartozás, 56 százaléka a vallásgyakorlás (misére, istentiszteletre vagy gyülekezetbe járás) és 66 százaléka a vallásosság tekintetében. Vagyis a házaspárok sokkal kevésbé értenek egyet akkor, amikor a vallás gyakorlásáról van szó. A házastársi és az élettársi kapcsolatban élők körében a felekezeti hovatartozás terén eltérő a homofília, az élettársak kevésbé tartoznak azonos felekezethez, mint a házastársak.

A Tárki a szubjektív anyagi helyzetre is rákérdezett. Azt vizsgálták, hogy az elmúlt és a következő 12 hónapban hogyan alakult, illetve hogyan fog alakulni az ország lakosainak, illetve a család anyagi helyzete. A négy kérdésre adott válaszok azt mutatják, hogy az elégedettség és a várakozások terén is inkább jellemző a homofília. Különösen igaz ez a család múltbeli helyzetének értékelésében (73 százalék), de a házaspárok kétharmada (67) a jövőt is hasonlóan látta.  

A háztartásokat havi nettó jövedelmük alapján három (alsó, középső és felső) harmadba sorolva a Tárki arra jutott, ha nagyon eltér a háztartásfő és társa relatív jövedelmi helyzete, akkor megnő a takarékossággal kapcsolatos vélemények heterogenitása, s ugyanez érvényes a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatos várakozások esetére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik