Belföld

Kövér feljebb léphet

Kövér László eskütétel (Array)
Kövér László eskütétel (Array)

A házelnök lehet az államfő, ha Áder János nem vállal még egy ciklust – írja a Népszabadság.

A lap szerint a kérdés azért vált aktuálissá, mert Orbán Viktor egy hete egy újságírói kérdésre válaszolva egyértelművé tette: ő nem államfő, hanem miniszterelnök szeretne lenni. „Nulla alatt van annak az esélye, hogy köztársasági elnök legyek” – fogalmazott.

A Népszabadság szerint Áder János 2012-ben csak öt évre vállalta az államfőséget. Orbán Viktor először állítólag Kövér Lászlót szerette volna köztársasági elnöknek, ő viszont akkor Áder Jánost javasolta maga helyett. A lapnak most vezető fideszes politikusok azt mondták, ha Áder János valóban nem vállal még egy ciklust, a házelnök lehet a Fidesz, illetve Orbán államfőjelöltje. A kormányfő még nem fogalmazott meg konkrét javaslatot, és a Fidesz sem tárgyalt az ügyről.

2017 tavasza messze van, két év leforgása alatt születhet más forgatókönyv is – mondta egy névtelen forrás, aki szerint ősszel a Fidesz szeptemberi tisztújító kongresszusán dőlhet el több politikusi pályaív is.

Három éve, Schmitt Pál lemondása után, Orbán Viktornak két hete volt, hogy új államfőt jelöljön. Akkor Lázár János – még frakcióvezetőként – azt mondta, hogy “olyan elnökre van szükség, aki a nemzet egységét képes megjeleníteni és szimbolizálni munkájával és jövőbeni tevékenységével”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik