Belföld

Óriási magyar siker a 23. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpián

Merker Iván (Array)
Merker Iván (Array)

Merker Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója aranyérmet kapott a 23. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpián. Tavaly is indult, akkor második lett.

Most hétvégén volt Észtországban a 23. Nemzetközi Filozófiai Diákolimpia, ahol csodálatos magyar siker született. Merker Iván a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanulója megosztott aranyérmet kapott, és egy másik magyar induló (egy debreceni fiú, Hegyesi Zsolt) dicsérő oklevéllel térhetett haza a versenyről. Merker Iván felkészítő tanárai Takács Márta, a Fazekas filozófiatanára, és Farkas Henrik filozófus voltak.

A versenyben a két aranyérem mellett nyolc ezüstöt, és hat bronzot osztott ki a nemzetközi bírálóbizottság. Merker Iván mellett a finn Antti Autio kapott még aranyérmet. A nemzetközi díjjal nem jár pénz- vagy tárgyjutalom, de a nyertesek küldő országai természetesen külön is díjazhatják a teljesítményt. Iván a tavalyi, Vilniusban megrendezett filozófiai diákolimpián második helyezést ért el, amiért 2014-től egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban is részesült. Most a művészet és filozófia kapcsolatáról írt egy Simone De Beauvoir idézet nyomán.

Merker Iván átveszi az első díjat a Tartu-i Egyetemen Észtországban. Fotó: ipo2015.ee

A diákok négy idézetet kaptak, amelyek közül egyet kellett kiválasztaniuk. Az idézeteket négy nyelven (angol, francia, német, spanyol) adták meg, és a diákoknak is a négy nyelv valamelyikén kellett megírniuk dolgozataikat. Négy óra állt rendelkezésükre, hogy az idézettel kapcsolatos okfejtéseiket írásban előadhassák. A zsűri három lépcsőben bírálta el a pályamunkákat, a győztes dolgozatot tizenegy különböző ember olvasta el.

Mint Farkas Henriktől (aki a bírálóbizottság egyik tagja is volt) megtudtuk, a diákok rendszerint 4-5 oldalas, nagyon színvonalas szövegeket hoztak létre, és igazából az első három dolgozat között már minimális volt a különbség. Az kizárt volt, hogy az adott tanár a saját diákját, vagy országának versenyzőjét kapja bírálásra, ezt garantálta a szigorú kódolási rendszer. „A legfontosabb bírálati szempontok a kapcsolódás a témához, annak filozófiai megértése, az érvelés meggyőző ereje, a koherencia és az eredetiség voltak” – mondta Farkas Henrik a Hír24-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik