Belföld

Kiugraszthatják az USA-ból kitiltott NAV-osokat

Egy törvénymódosító javaslat szerint köteles mindenki bejelenteni, ha közvádra üldözendő bűntettben érintett – írja a nol.hu.

A NAV-ról szóló törvény a tervek szerint júliustól életbe lépő egyik módosítása szerint „a kormánytisztviselő, a pénzügyőr, illetve az ügykezelő köteles a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásban bejelenteni, ha vele szemben közvádra üldözendő bűntett megalapozott gyanúját közölték”. Ennek köszönhetően tehát hamarosan kiderülhet, Vida Ildikó elnök mellett pontosan mely NAV-os alkalmazottak lettek kitiltva az Egyesült Államokból – írja a portál.

A módosítás értelmében az információ közlésére 15 napja van az érintettnek. Ez fő szabályként a büntetőeljárás megindítását követő 15 napot jelenti, de a kitiltási botrány esetében ezt a hatálybalépéstől érdemes számolni. Vagyis július 16-án elvileg tudott lesz, ki van a listán. Arról nincs rendelkezés, hogy ezt követően mi történik. Szóba jöhet a felmentés, a fegyelmi vagy a hatóságnál népszerű alacsonyabb rangú munkakörbe sorolás.

A nol.hu szerint a mostani szabályozás nem feltétlenül a kitiltási ügy miatt volt indokolt, a jogszabály ugyanis eddig viszonylag lazán értelmezte a bűncselekmények kezelését házon belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik