Belföld

Itt a jelentés, ami éket verhet a Jobbik és Oroszország közé

Roquentin
Roquentin

2015. 05. 12. 17:09

Az európai neonáci veszélyről szóló jelentésben említi negatív példaként a Jobbikot az orosz külügyminisztérium. A radikális párt panaszt tesz a moszkvai diplomáciai testületeknél.

„Számos európai országban láthatjuk a náci ideológia és értékek terjedését. A radikális nacionalisták éledeznek.” – írja Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere annak a 120 oldalas jelentésnek az előszavában, amelyben a moszkvai külügy a második világháború lezárásának 70. évfordulója alkalmából az európai neonáci veszélyre figyelmeztet. A moszkvai vezetés kommunikációjában egyáltalán nem új elem a náci veszéllyel való riogatás. A kelet-ukrajnai beavatkozást gyakorlatilag teljes egészében azzal igazolták odahaza, hogy Kijevben fasiszták jutottak hatalomra, akik az orosz kisebbséget fenyegetik.

De ez a jelentés elsősorban nem Ukrajnáról, hanem Európáról szól. Végigveszik benne, hogy mely országban mely szervezetek tevékenységét tartják aggasztónak. Ez eddig még nem is lenne érdekes, csakhogy a moszkvai külügyi tárca olyan szélsőséges pártoknak megy neki, amelyek eddig Oroszország európai szövetségeseinek gondolták magukat.

Kap hideget-meleget többek között a belga Vlaams Blok, a dán Danskernes Parti, a német Nemzeti Demokrata Párt (NPD), illetve a Brit Nemzeti Párt (BNP) is. Vagyis épp azokat a szélsőjobboldali pártokat ekézi most Moszkva, amelyek márciusban még szívesen látott vendégek voltak Szentpéterváron, ahol az orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin szervezett nekik konferenciát. Emlékezetes, hogy a 150 szélsőjobboldali párt részvételével tartott találkozó végén a résztvevők közös nyilatkozatban sürgették az Oroszország elleni uniós szankciók visszavonását.

Az EU Observer megkérdezett több oroszbarát szélsőséges pártot, hogy nem zavarja-e őket a „lenácizás”. Filip Dewinter, a Vlaams Blok egyik tagja azt mondta az uniós hírportálnak, hogy sokkolta az orosz külügyi jelentés, és megkéri majd Rogozint – akit jó barátjának tart -, hogy korrigálják. Udo Voight, az NDP EP-képviselője is meglepődött, mert amikor Szentpéterváron járt, még nem nevezték neonácinak – mondja. Hasonlóan nyilatkoztak az említett dán és brit szélsőjobboldali pártok képviselői is.  

A szentpétervári szélsőjobbos kongresszusra a Jobbik is meghívást kapott, de az épp néppártosodó magyar radikális párt a résztvevők vállalhatatlanságára, illetve a március 15-i ünnepi készülődésre hivatkozva visszautasította az invitálást. A Jobbik oroszbarátsága ugyanakkor közismert: az ukrán konfliktusban Vlagyimir Putyin orosz elnök pártját fogják, és egyedüli magyar pártként küldtek megfigyelőket a nemzetközileg elítélt krími és kelet-ukrajnai függetlenségi népszavazásokra. Ráadásul a Jobbik az egyetlen magyar párt, amelynek egyik tagja ellen felmerült a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedett.

Ebben a kontextusban különösen érdekes az orosz külügyminisztériumi jelentés Magyarországra vonatkozó része. A fejezetet két idézettel kezdik, az egyik Mesterházy Attilától származik, aki szerint a rasszizmus széleskörűen elterjedt az országban, a másik Fellegi Tamás volt fejlesztési minisztertől, aki egyszer azt nyilatkozta: éles határvonal húzódik a fősodorbeli magyar pártok és a radikális nacionalista Jobbik között.

Ezt követően az orosz külügyminisztérium jelentése megjegyzi, hogy a Jobbik a romák és zsidók elleni kirohanásairól ismert, felsorolják a párthoz közeli szélsőséges szervezeteket, majd aggodalmukat fejezik ki a Horthy-kultusz miatt.

Megkérdeztük a Jobbikot, hogy őket nem zavarják-e a leírtak. A párt sajtószolgálatától azt a választ kaptuk, hogy nagyon is. Szerintük „a jelentésben foglaltak tévedésből és tájékozatlanságból eredhetnek, annak stílusa és tartalma a nyugati, atlantista média hozzáállását és fogalomhasználatát idézi”.

A Jobbik szerint jobb esetben félrefordítás miatt írhatta például azt az orosz külügyminisztérium, hogy Magyarországon engedélyezték 2013-ban a horogkeresztes jelképek használatát, illetve, hogy az ügyészségi felelősségre vonás miatt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból ifjúsági és sportegyesület lett, valamint hogy SS-katonáknak követeltek szobrot állítani a Szabadság téren. Az anyag miatt a Jobbik tiltakozni fog az orosz diplomáciai testületeknél.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.