Belföld

Győzike és Zuschlag János a NAV szégyenlistáján

Politikusok, hozzájuk köthető cégek, közszereplők és celebek is szerepelnek a NAV legújabb feketelistáján. A legtöbb adóval tartozó cégek között kormányközeli is található.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján jelent meg az a két dokumentum, amiből kiderül, melyik a legtöbb adóforinttal tartozó vállalat, illetve magánszemély. A listán csak az adósok neve és címe szerepel, a körülményre, amely a tartozást okozta, csak korábbi ügyeikből, nyilatkozataikból lehet következtetni, írja az Origo.

Zuschlag János már januárban is beszélt arról, hogy 80 millió forintot keres rajta az adóhatóság. 2008-ban ítélték el, tavaly szabadult a volt MSZP-s politikus, de még büntetése előtt halmozta fel a tartozását, ami a kamatokkal együtt nőtt ekkorára. Először került fel a listára Hunvald György, a VII. kerület volt polgármestere, de az ok nem ismert.

Tízmilliónál is többet keres a NAV az úgynevezett iregszemcsei cégtemetőügy több vádlottján is, többek között a már elítélt Molnár Szabolcson, aki viszont a Jobbikhoz köthető. Ugyanis Molnár vette meg Volner János, Jobbik-alelnöknek az egyik csődbe ment cégét. A cég 2008-ban 12 millió forinttal tartozott az államnak, Volner és felesége százezer forintért adta el azt Molnárnak.

A százmilliónál többel tartozó cégek listáján ott van a Helyi Téma kiadója, a Théma Nyomda Kft. is, amelynek vezetője, Vitézy Tamás márciusban jelentette be, hogy megszűnik a lap. Vitézy korábban szoros kapcsolatot ápolt a Fidesszel, a Simicska körüli konfliktus után sokan arra számítottak, ő veheti át Simicska helyét a kormánypárthoz köthető médiumok élén.

Szintén felszámolás alatt áll a CBA-Fema Kft., egy pécsi székhelyű kereskedelmi cég, amelynek résztulajdonosa a CBA-Csemege Trió Kft., a felszámolás kezdetekor 459 millió forint adóval tartozott.

A magánszemélyek listáján évek óta szerepel Győzike, vagyis Gáspár Győző, és felesége, Gáspárné Balla Beáta. 2005-2006-ban 27,5 millió forint személyi jövedelemadót nem fizettek be, ebből minimum 10 millióval még mindig tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik