„Döbbenet, mit csinál Orbán 2018-ért cserébe”

Egyszerre terjeszkedik a szélsőjobb felé a Fidesz és próbál középre betörni a Jobbik. A radikális párt programpontjait folyamatosan valósítja meg a kormánypárt, ennek legújabb állomása a halálbüntetés körüli vita. Orbánt a sajátjai sem értik.

A Jobbik 2010-ben került be a Parlamentbe, azóta a szélsőséges párt az ellenzék vezető ereje lett, sőt, már a Fideszt szorongatja. A Tárki legfrissebb felmérése szerint a kormánypártok szavazótábora a januári 24 százalék után, áprilisban 23 százalék volt, a pártválasztók körében 41-ről 38 százalékra csökkent, ugyanez a Jobbiknál a következő: táboruk a teljes népességen belül 12 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 21-ről 24 százalékra nőtt január és április között.

2010 óta megy a másolás

A Csurka István és a MIÉP köpenyéből kibújt Jobbik a 2010-es választásnak a „Radikális változás” programmal vágott neki, közel kilencven oldal. Ebben olyan dolgokat követelnek, amelyekről az elmúlt húsz évben senki nem beszélt, vagy ha beszélt is, a megvalósításán soha nem gondolkodtak. Egészen addig, amíg a Fidesz kétharmados győzelmet nem aratott. Tulajdonképpeni program nélkül győztek (a szlogenek szintjén megrekedt anyagban írják le például a tíz év alatt egymillió új munkahelyet), és elkezdték megvalósítani a Jobbik követeléseit.

Beleállni a halálbüntetésbe

A Jobbik már 2010-ban nyíltan kimondta: „legsúlyosabb életellenes bűncselekmények esetében visszavezetjük a halálbüntetés lehetőségét, vállalva az ezzel járó nemzetközi szerződések újragondolását”. A Fidesz ekkor még csak annyit mondott, hogy szigorítanák a Büntető törvénykönyvet (megtörtént) és többször alkalmaznák a tényleges életfogytig tartó büntetést. E mellé pedig bevezették a három csapás törvényt is.

A Fidesz háza táján sokáig csönd volt a halálbüntetést illetően, ha néha szóba is hozták, az mindig a kampányhoz kapcsolódott. A 2014-es választások előtt három nappal egy vidéki fórumon azt mondta, hogy „a társadalomnak ahhoz a részéhez tartozom, amelyik visszaállítaná a halálbüntetést”. Még 2014 májusában a miniszterelnök elejtett egy fél mondatot, amikor kijelentette, hogy „a halálbüntetés megérne egy misét”, de akkor nem lett folytatása a dolognak.

Aztán sokáig semmi, amíg egy trafikban brutálisan meg nem gyilkoltak egy fiatal lányt. Ezt követően Orbán Viktor mondta azt, hogy nincs elég visszatartó ereje a tényleges életfogytiglani büntetetésnek és a három csapásnak, a halálbüntetés visszaállítását napirenden kell tartani. Európa kiakadt, a koalíciós mikropárt KDNP nem érti, az ellenzék elítéli az egészet.

Orbán Viktor pécsi látogatása
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezt mind 2018-ért

Kormánypárti forrásaink értetlenül állnak a halálbüntetés közbeszéddé emelése előtt, váratlanul érte őket Orbán pécsi bejelentése. „Döbbenet, mit meg nem tesz Orbán 2018-ért cserébe” – véli a névtelenséget kérő képviselő, utalva ezzel a már korábban említett fideszes népszerűségvesztésre, illetve a Jobbik közeledésére. „Keresztény-konzervatív emberként többen is ellenezzük az egészet, erről nem szabadna vitázni” – mondja egy másik forrásunk. A Hír24 riporterei is találkoztak ilyen emberrel a Parlamentben, forrásaink szerint pedig ha tényleg komolyan gondolja Orbán a halálbüntetést, akár szakadhat is a frakció, az általunk megkérdezett képviselők pedig a KDNP-hez ülnének át.

„A halálbüntetésről nagyon egysíkú lenne a társadalmi vita, hiszen rengetegen rávágnák gondolkodás nélkül – főleg a kaposvári szörnyű tragédia után –, hogy állítsák vissza. De felelősen gondolkodó, európai miniszterelnök ezt nem gondolhatja komolyan, és talán nem is gondolja” – összegezte forrásunk.

„2018 még messze van, ha ez kampánytéma, akkor tényleg nagy a baj, ha viszont nem kampánytéma, akkor talán még nagyobb” – tette hozzá másik beszélgetőpartnerünk.

A Jobbik miatt – de feleslegesen?

A Jobbik ügyeivel a kormányfő időt nyerne, hogy megállítsa a Fidesz lejtmenetét, egyre nyilvánvalóbb belső válságát – írja a Policy Agenda, a párt a veszprémi, tapolcai választások után lépéskényszerbe került, meg kell mutatnia, hogy képes a politikai innovációra, ki tud törni a mostani helyzetből. A Jobbik elnöke szerint Orbán az ő kottájából játszik, amikor a halálbüntetésről beszél, ő igennel szavazna a kérdésben, de a miniszterelnököt nem tartja hitelesnek.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint teljesen felesleges a halálbüntetésről vitázni, állítja, az alaptörvény értelmében nem lehet népszavazást kiírni olyan témákban, amelyek hatályos nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintenek, márpedig a halálbüntetést ilyen egyezmények tiltják.

Megjósolni sem lehet, hová fut ki a Fidesz és Orbán halálbüntetéses ötlete és a párt Jobbikkal való viszonya, mindenesetre, ha ez így folytatódik, a kormánypárt a bal-jobb skálán akár helyet is cserélhet a Jobbikkal, ami mindenképpen a radikális párt zsugorodásával járna.

Kerestük Vona Gábort is, hogy megtudjuk, mit szól a Fidesz nyomulásához, de csak Mirkóczki Ádámmal, a párt szóvivőjével tudtunk beszélni.

Azzal, hogy a Fidesz megvalósítaná a programpontjaikat, Mirkóczki nem ért egyet, szerinte a kormánypárt csak kommunikációs szinten nyúl a jobbikos elemekhez, „azt is dilettáns módon teszi”, mondta. „A Fidesz csak a népszerűségvesztés miatt hozta elő a halálbüntetést, a Jobbik szerint ugyan helye van ennek a vitának, kormányra kerülésünk esetén azonban széles körű társadalmi vita előzné meg az erről szóló népszavazást.”

A Fidesz szélsőjobbra való bekacsintása (és ott szavazók szerzése) Mirkóczki szerint a tettekben nem valósul meg, „nincs bennünk aggodalom ezzel kapcsolatban”. Szerinte a már korábban említett programjuk még mindig aktuális, „sőt, aktuálisabb, mint valaha”. (Ugyanakkor pártját és szavazótáborát nem tartja szélsőjobboldalinak.)

„Annak pedig én örülnék a legjobban, ha valódi vita folyna a halálbüntetésről” – zárja.

Időközben Vona Gábor is jelentkezett, frissítjük a cikket. A pártelnök szerint az emberek már nem bal-jobb skálában gondolkodnak, sokkal inkább meghatározó az szerinte, hogy ki képvisel XX. századi és ki XXI. századi politikát. Előbbihez tartozik a Fidesz és az MSZP, utóbbihoz a Jobbik és az LMP, bár „biztos, hogy tízből kilenc kérdésben nem értünk egyet”. „A Fidesz felvehet jobbikos témákat, de ez nem fog működni, mert a kormánypártnál óriási a hitelességi deficit” – mondta Vona.

Ha már XXI. századi politika, rákérdeztünk, hogy a halálbüntetést XXI. századi megoldásnak gondolja-e a pártelnök. „Lehet, hogy XXI. századi, nem tudom. Mindenképpen felvet jogi, politikai és erkölcsi aggályokat a kérdés, de éppen ezért erről egy széles körű társadalmi vitát kell lefolytatni” – véli a pártelnök.