Nagyvilág

Orbán: A rokonainkhoz jöttünk Kazahsztánba

A magyar hírügynökség nagyon visszafogottan fogalmazott a miniszterelnök kazahsztáni látogatásáról. Vagy a kazahoknál valami nagyon félrement.

Beszámoltunk róla mi is, a magyar miniszterelnök három napig keleten nyit, Kazahsztánban tartózkodik, az MTI-re hagyatkozva azt írtuk többek között, és itt idézzük Orbánt, hogy “a világon ma mindenki azon gondolkodik, hogyan lehet sikeresnek lenni a gyorsan változó világban. Magyarországnak, amely történelmi okokból elvesztette a nyersanyag- és energiaforrásai nagy részét, nem könnyű választ adnia erre a kérdésre – magyarázta. Úgy látja, a magyar sikeresség útját megtalálni nehéz, mert “sem méretünk, sem természeti adottságaink nem jelölik ki azt”.

 Orbán Viktor megérkezik rokonaihoz
Kép: Orbán / Facebook 

A hvg.hu azonban megnézte, mit ír a látogatásról a helyi hírügynökség orosz nyelvű beszámolója. Nem egészen fedi egymást a két beszámoló. A lap szerint Orbán kijelentette:

“Nagyon nagy örömmel érkeztünk Kazahsztánba. Az EU-ban politikai értelemben véve egyenrangú félként kezelnek minket. Ám a származásunk alapján mégiscsak idegenek vagyunk ott, ha Brüsszelbe utazunk. Ott ugyanis nincsenek rokonaink. Ám, ha idejövünk, Kazahsztánban vannak rokonaink. Ez igencsak furcsa érzés, de az embernek keletre kell utaznia, ha otthon akarja magát érezni. Azért a magyar küldöttségek mindig nagy örömmel utaznak ide, önökhöz.”

A hvg megkereste Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy mi az igazság, de ő még nem válaszolt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik