Belföld

Teljesen felesleges halálbüntetésről vitázni

akasztas(960x640).jpg (kötél, akasztás, )
akasztas(960x640).jpg (kötél, akasztás, )

Az emberölések száma ma messze alatta marad a korábbi mértéknek, ugyanakkor villámgyorsan elszigetelnénk magunkat egy ilyen döntéssel – mondta a nemzetközi jogász.

Nincs olyan ügyész Magyarországon, aki halálbüntetést kérne és nincs olyan bíró, aki ilyen ítéletet hozna – ez az általános vélekedés a Magyar Nemzet bírósági és minisztériumi forrásainak körében. Az igazságszolgáltatással foglalkozó szakemberek ezért értetlenül állnak a miniszterelnök keddi kijelentése előtt.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász mindenekelőtt arra figyelmezetett, hogy az alaptörvény értelmében nem lehet népszavazást kiírni olyan témákban, amelyek hatályos nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintenek, márpedig a halálbüntetést ilyen egyezmények tiltják. Ezért az sem világos, hogy Rogán Antal és a Fidesz milyen társadalmi vitát akar folytatni a halálbüntetés visszaállításáról. A kivégzések visszaállításával az Európai Unió felfüggesztheti hazánk szavazati jogát, végső soron ki is zárhatja Magyarországot tagjai sorából.

A szakember szerint a magyar kormány villámgyorsan elszigetelné magát egy ilyen döntéssel és még csak nem is tudna mire hivatkozni, hiszen az emberölések száma ma messze alatta marad az 1990-es évek átlagának. Orbán bejelentése így olcsó és ártalmas populizmus – mondta. Európában és a posztszovjet térségben csak két állam, Fehéroroszország és Kazahsztán tartotta fenn a halálbüntetés jogát, de ott is nagyon szűk keretek közt – emelte ki Lattmann.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik