Belföld

Ezért vette elő Orbán a halálbüntetés csodafegyverét

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A Jobbik ügyeivel a kormányfő időt nyerne, hogy megállítsa a Fidesz lejtmenetét, egyre nyilvánvalóbb belső válságát – írja a Policy Agenda.

A jövő évi költségvetés előrehozása, az egyes adók csökkentése, a konzultáció a menekültügyről a Fidesz új politikai terméke. A párt a veszprémi, tapolcai választások után lépéskényszerbe került, meg kell mutatnia, hogy képes a politikai innovációra, ki tud törni a mostani helyzetből.

A Policy Agenda szerint ehhez két dolog kell, új politikai akció, termék, illetve az új korszakot hitelesítő személyi változások. A kettő nem választható el, mert egy-egy ember elmozdítása önmagában nem elég a szavazók visszaszerzéséhez. A kormányzat személyi, szerkezeti átalakítása időnként felvetődik a sajtóban, de ennek valóságfokát nehéz megítélni.

“A politikai játékszabályok szerint, amennyiben a miniszterelnök nem akar egy elhúzódó belső konfliktusba belemenni, illetve az érintett tárcák működését ellehetetleníteni, akkor gyorsan és váratlanul időzítve viszi ezt végig.”

A költségvetés jóváhagyásának nyár elejére történt előrehozása azt valószínűsíti, hogy az esetleges átalakítással Orbán kivár őszig. A jelenlegi kormányzati szerkezet csak nagy rizikóval módosítható a következő két hónapban, a tárcák élén változtatni is kockázatos lenne a költségvetés vitája közben. A Policy Agenda szerint a mostani adócsökkentés és a bevándorlók elleni kampány inkább az időhúzás része őszig, amíg a kormányfő és stábja valódi terméket, változást tud letenni az asztalra.

Csak időhúzás a jobbikos kártyák kijátszása  

Az elemzés szerint a kormány eddig három valódi nemzeti konzultációt szervezett az új alaptörvényről, a szociális ügyekről és a gazdaságról. A szociális konzultáció előkészítette a rezsicsökkentést, szólt a gyógyszerárakról, a felsőoktatás állami támogatásáról, a devizahitelesekről, a nyugdíj előtt állók munkajogi védelméről. E területeken erős kezdeményezésekkel élt a kormány. A gazdasági konzultáció a minimálbér emelésének a szükségességétől a luxuscikkek áfájának a bevezetésén át a közműszolgáltatók államosításáig terjedt. A felvetett témák egy része valódi politikai termék lett, de voltak olyan elképzelések, amelyek teljesen elhaltak.

A mostani nemzeti konzultáció nem váratlan, az ügyet már februárban – a Merkel-látogatást megelőzően – elővette a kormány. „Ennek keretében látványos idegenrendészeti akciók voltak a vasúti pályaudvarokon, és a kormánypárti vezetők élesen támadták a liberális bevándorláspolitikát folytató Európai Uniót.”  A kérdésben nyilvánvalóan azoknak a támogatására épít a Fidesz, akiket a Jobbik eredményesen szólított meg az elmúlt időszakban. Ide sorolható Orbán Viktornak a halálbüntetés esetleges visszaállítására vonatkozó javaslata is, amely mellett eddig csak a Jobbik állt ki.

A Policy Agenda szerint a Fidesz tévúton jár, ha azt hiszi, hogy ezek a témák megállíthatják a kormánypárt belső politikai erózióját, vagy visszacsalogatják a Jobbikhoz pártolt szavazókat, hiszen már két választást elvesztett az első bevándorlásellenes kampánya óta. Azaz hiába vette elő ezt a témát, „valójában nem mozgatta meg a választókat, még a sajátjaikat sem”. A miniszterelnök-pártelnök számára a következő hónapok a politikai időhúzásról szólnak. Ennek igyekszik megteremteni a feltételeit, és ezért is került elő a bevándorlás (lásd politikai értelemben idegengyűlölet), a halálbüntetés és az adócsökkentések. Ezek az ügyek idei-óráig leköthetik a saját oldalának politikai szereplőit, és időt adhatnak egy őszi erősebb kezdeményezésre – írja elemzésében a Policy Agenda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik