Belföld

Lázár az Altus miatt levelezik Brüsszellel

Lázár arra kéri az Európai Bizottságot, vegye napirendre és gondolja át, valóban szerencsés-e egy korábbi miniszterelnökhöz köthető céget megbízni a kormány fejlesztéspolitikájának ellenőrzésével.

Tegnap délután elkészült az a levél, amelyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kéri az Európai Bizottságot, gondolja át a döntést, amelynek értelmében Gyurcsány Ferenc exminiszterelnökhöz köthető cégre bízzák a következő uniós fejlesztési ciklus tervezési dokumentumainak elemzését – írja a Napi Gazdaság mai számában.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár a lapnak elmondta: személyesen is szóvá fogja tenni az ügyet, amikor májusban találkozik Walter Deffaával , bizottság regionális támogatásokért felelős főigazgatójával.

A lap szerint előtte a Miniszterelnökséget vezető miniszter írásban kéri az Európai Bizottságot, vegye napirendre és gondolja át, valóban szerencsés-e egy korábbi miniszterelnökhöz, jelenlegi ellenzéki képviselőhöz köthető céget megbízni a kormány fejlesztéspolitikájának ellenőrzésével.

Ahogyan beszámoltunk róla, tegnap a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja is jelezte az Európai Bizottságnak: elfogadhatatlannak tartják, hogy a bizottság olyan céget bízzon meg a feladattal, amelyik köztudottan egy párt vezetőjéhez köthető. Szerintük az Európai Bizottság ezzel a lépésével megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét.

Csepreghy Nándor vasárnap a parlament lépcsőjén jelentette be: az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cégét, az Altust bízta meg a magyarországi fejlesztéspolitika ellenőrzésével. A megbízás értéke 5 millió euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik