Gazdaság

Kikerült az uniós buktában érintett cégek listája

Összesen 19 uniós projekt szúrt szemet az Európai Bizottságnak, amelyen az Orbán Viktor fogorvosaként híressé vált Bátorfi Béla cégcsoportja és Matyi Dezső több cége is szerepel – derül ki a Világgazdasághoz jutott listából.

Összesen 19 projekttel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat a hazai pályázati intézményrendszer nyertes projekteket kiválasztó rendszerével kapcsolatban az Európai Bizottság, amelyek miatt felfüggesztette a 2007–2013-as ciklus még ki nem fizetett gazdaságfejlesztési támogatásainak átutalását.

Jelentős túlárazások

A gazdaságfejlesztési operatív programjának (GOP) ellenőrzése során az Európai Bizottság a leszerződött mintegy 43 ezer fejlesztés közül 53 projektet vizsgált meg szúrópróbaszerűen, ebből 19 pályázattal kapcsolatban talált „jelentős rendszerszintű hiányosságokat”.

A Világgazdasághoz került listából az nem derül ki, hogy egyes pályázatokra lebontva milyen kifogásokat fogalmaztak meg a brüsszeli testület tisztviselői, a bizottság határozata azonban utal arra, hogy a kifogások döntő része a pályázat keretében igénybe vett szolgáltatások, vagy a bevont szakemberek bérének, illetve a beszerzett gépek túlárazására vonatkozott. Ilyen a kétszeres áron beszerzett mobilolló, az ötszörös áron vásárolt présgép, valamint az amúgy százezres munkáért kifizetett milliós szakértői díjazás is.

A brüsszeli vizsgálat nem a közbeszerzési eljárásokat, hanem a nyertes projektek kiválasztásának gyakorlatát érintette, még ha azokkal kapcsolatban a túlárazás is volt a legfőbb probléma. Utóbbiak ugyanis nem a nyertes pályázók által meghirdetett közbeszerzésekkel, hanem a még csak potenciális kedvezményezettek pályázataiban megadott fejlesztések költségvetésére vonatkozott.

Orbán Viktor fogorvosa is érintett

Az Európai Bizottság által kifogásolt projektek listáján nem csak az szúr szemet, hogy kivétel nélkül 2010 után kiírt pályázatokról van szó. Több olyan cég is szerepel rajta, amely az Orbán Viktor fogorvosaként elhíresült Bátorfi Béla cégcsoportjához tartozik. A többek között a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-t, a Malév Air Tourst, vagy a háttérintézményként működő Orvosi Turizmus irodát magába foglaló, a fogászati turizmust promotáló csoportról az Átlátszó egy éve azt írta, hogy több mint kétmilliárd forintot kapott állami vagy uniós támogatásként.

Ugyancsak a versenyképes üzleti környezet fejlesztésére irányuló pályázatok között vizsgálták és bírálták a CBA Informatikai és Befektetési Tanácsadó Kft-nek nyújtott támogatást, illetve több olyan céget, amely Matyi Dezső nevéhez köthető. Az Alexandra kiadón kívül ilyen az Európa Könyvkiadó, illetve a borok forgalmazásával foglalkozó Új Hordó Kereskedelmi Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik