Gazdaság

Eljárást indított a Gazprom ellen Brüsszel

Visszaélt piaci erőfölényével az orosz gázcég, az Európai Bizottság szerint Magyarországon is. Trösztellenes eljárást indítottak a piacokat leszalámizó vállalat ellen. A Gazprom fellebbez.

Trösztellenes eljárást indított a Gazprom orosz földgázipari állami cég ellen az Európai Bizottság szerdán, mert a testület szerint a vállalat visszaél piaci erőfölényével. Ennek jele, hogy a Gazprom 8 tagállamban felosztotta a piacot, és tisztességtelen árakat határozott meg- jelentette be Margrethe Vestager, a brüsszeli testület versenyjogi biztosa a Twitteren – írja az MTI.

 

A Reuters szerint Lengyelországot, Magyarországot és hat másik államot érint az említett domináns helyzete. Öt országban emelték az áraikat túlzottan a jelentés szerint. A Gazprom akadályozta, hogy az országok egymás között adják-vegyék a gázt, és így külön piacokká szalámizzák le az egységesedő kelet-európai gázfelvevő piacot. Mindezt két évnyi vizsgálat után derítették ki.

Megalapozatlanok az EB kifogásai – reagált a Gazprom szerdán az eljárásra. Szergej Kuprijanov, az orosz állami energetikai óriáscég szóvivője közölte, hogy fellebbezni fognak a bizottság döntése ellen.

 Érdekesség, hogy egy másik ország másik mamutcége, az amerikai Google épp egy hete kapott eljárást a nyakába egy ötéves várakozás után.

Ezért marja egymást Moszkva és Brüsszel

A Gazprom elleni mostani eljárás elválaszthatatlan attól a helyzettől, ami a nyugati országok és Oroszország között kialakult a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai háború miatt. Míg a Gazprom egész télen az ukrajnai gázszállítások korlátozását lebegtette, az EU szankciók sorát hozta Oroszország ellen (amit persze viszontszankciók és az orosz katonai erő fitogtatása, pl. bombázók röpködése követett). Az egész orosz játszma legnagyobb tétje persze gazdasági, hisz Oroszország alapvetően az ásványkincseiből termel bevételt, az olaj és a földgáz magasan a legfőbb exportcikkük, az európai piacokat tehát nem veszíthetik el. Az Unió azonban régóta szeretné elérni, hogy keleti tagállamai is több forrásból juthassanak olajhoz és gázhoz.

 Az orosz Sberbank elemzői azt állítják, most benne van a pakliban egy keményebb orosz válasz, a feszültség eszkalálódhat, de ezzel a Gazprom is sokat veszthet. Václav Bartuska cseh diplomata szerint az oroszok persze támadásnak fogják ezt venni, holott a Google példáján látszik, az EU direkt nekimegy a nagy cégeknek (korábban az Intelnek és a Microsoftnak is odacsapott) – idézi őt a Financial Times. Andrius Kubilius korábbi litván kormányfő keményebben fogalmazott: szerinte a Gazpromnak ideje megtanulnia az európai viselkedés szabályait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik