Belföld

Gyurcsány cége miatt fordul Brüsszelhez Fidesz-KDNP EP-delegációja

Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)
Gyurcsány Ferenc (Gyurcsány Ferenc)

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a magyar néppárti képviselők az Altus uniós megbízása miatt.

Az képviselők az Altus Zrt. 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjaira vonatkozó megbízása kapcsán írtak írásbeli kérdést, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság olyan céget bízzon meg ezzel a feladattal, amelyik köztudottan egy párt vezetőjéhez – jelen esetben Gyurcsány Ferenchez – köthető. Szerintük az Európai Bizottság ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét.

A Fidesz-KDNP képviselői minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a megbízás részleteire fény derüljön, illetve megvédje a magyar érdekeket a fejlesztési programok tervezése és végrehajtása kapcsán – olvasható a közleményben.

A képviselőcsoport egyfelől azt kérdezte az Európai Bizottságtól, hogy ki, miért és mikor döntött arról, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által korábban önállóan készített tanulmányok készítését “kiszervezzék”, valamint hogy pontosan mekkora összegért, kik és milyen eljárásban bízták meg a munkával a Altus vezette konzorciumot.

Arra is választ várnak a magyar néppárti EP-képviselők, hogy a brüsszeli testület milyen megfontolások alapján tartotta alkalmasnak a feladatra a konzorcium egyes cégeit, közöttük a mindössze négy főt foglalkoztató Altus Zrt.-t, mint konzorciumvezetőt.

Végezetül pedig azt kérdezték az Európai Bizottságtól, hogy a döntéshozók ismerték-e az Altus Zrt. pártpolitikai kötődését, valamint – ahogy a közlemény fogalmaz – “korábbi kétes ügyleteit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik