Belföld

Illatos úti vegyi szennyezés: nyomoz a rendőrség

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított a rendőrség a Budapesti Vegyiművek Illatos úti gyártelepén tárolt veszélyes hulladékok ügyében – értesült a Magyar Nemzet.

A IX. kerületi rendőrkapitányság nyomoz a Budapesti Vegyiművek gyártelepén tárolt veszélyes hulladék miatt – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Az ügyben az Együtt tett feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál környezetkárosítás miatt.

A vegyi művek területén található veszélyes hulladékok miatt a jövő nemzedékek szószólója is vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál. Szabó Marcel a Föld napja alkalmából tegnap kiadott közleményében azt írta: a szabálytalanul tárolt veszélyes ipari hulladékok ezer tonnái évtizedek óta szennyezik a talajt, a felszíni és felszín alatti vízkészleteket és a levegőt.

A Greenpeace szakértője, Simon Gergely azt mondta: beláthatatlan következményekkel járna egy tűz a Greenpeace szakértője szerint, ráadásul az oltáshoz szükséges eszközök sincsenek a területen. A Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál található ipari területen körülbelül 2000 tonna részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt hordókban a szabad ég alatt.

Dr. Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője közölte: noha közvetlen katasztrófahelyzet nincs, a kialakult helyzet felszámolása „azonnali” beavatkozást igényel. Hozzátette: előzetes árajánlatot kértek a vegyi anyagok és veszélyes hulladék elszállítására, ez a kalkuláció szerint 1,1 milliárd forintból, mintegy 6-9 hónap alatt oldható meg. Az azonnali intézkedés szükségességéről Bartus Adrienn ígérete szerint a lehető leghamarabb, írásban tájékoztatják a Földművelésügyi Minisztériumot – írja a lap.

Olvasói sztorik