Belföld

Harci gázzal is dolgoznak az Illatos úton

A hihetetlen környezetszennyezés közvetlen szomszédságába vonatokkal szállítják a klórgázt. Egy tűz óriási katasztrófát okozna.

Klórgázzal is dolgoznak a fővárosban az Illatos úti telep mellett, ahol az egykori Budapesti Vegyiművek szennyező anyagait tárolják. A klórgáz annyira veszélyes, hogy kőzúti szállítása tilos, ezért vonattal viszik a vízfertőtlenítő-szerekkel foglalkozó cég szomszédos gyárába. Egykor harcigázként, tömegpusztító fegyverként is használták. A belélegzett klórgáz a testszövetek víztartalmával érintkezve sósavat képez, súlyosan károsítja a légutakat és a tüdőt – írja a 444.hu Simon Gergelyre, a Greenpeace vegyészszakértőjére hivatkozva.

Ahogy arról korábban beszámoltunk hordókban sorakoznak a gyúlékony, mérgező anyagok a fővárosban, a fentebb említett veszélyeshulladék-tárolóban, amit dúsan benőtt a gaz. A hordók nagy része szétrohadt vagy szétdurrant, szabadon folynak el a veszélyes anyagok a talajba és a talajvízbe, vagy fújja őket a szél a levegőbe. Beláthatatlan következményekkel járna egy tűz a Greenpeace szakértője szerint, ráadásul az oltáshoz szükséges eszközök sincsenek a területen.

A 444.hu cikke szerint a terület kármentesítésére a Hídépítő Zrt. szerzett EU-s támogatást, amit végül egy alvállakozóval osztott meg. Az 1,6 milliárd forintot végül úgy használták fel, hogy a talajvizet megtisztították, de a veszélyes hulladékot nem szállították el, így a telep ismét szennyeződött. A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség tíz éve csak bírságokat küldözget. A terület tulajdonosa nem törődik az alapvető óvintézkedésekkel sem – írja a lap

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik