Belföld

1,1 milliárdból számolnák fel az Illatos úti méregtelepet

illatos út (illatos út, )
illatos út (illatos út, )

A IX. kerületi önkormányzat szerint döntöttek az Illatos úti méregtelep megszüntetéséről, amelyhez a a csődtörvény módosítására is szükség lenne – írja a hvg.hu.

Kedd délután egyeztetést tartottak, amelyen Bácskai János ferencvárosi polgármester mellett a Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, a IX. és a környező kerületek parlamenti és önkormányzati képviselői, a kispesti polgármester és a pesterzsébeti alpolgármester, Budapest kormánymegbízottja, a katasztrófavédelmi kirendeltség képviselői, a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője, valamint a Budapesti Vegyiművek felszámolója is részt vett.

A polgármester a hvg.hu-nak elmondta a csődtörvényt kell módosítani ahhoz, hogy állami kézbe kerülhessen a Vegyiművek felszámolása, mert az eddigi felszámoló nem végezte el jól a munkáját.

V. Németh Zsolt környezeti államtitkár szerint közvetlen katasztrófahelyzet nem áll fenn, de indokolt az azonnali hatályú beavatkozás, ezért benyújtanak egy előterjesztést, amelyben a kormány támogatását kérik a veszélyes hulladék elszállításához. A területnek állami felelősségi körbe kell kerülnie, amihez a 8 éve húzódó felszámolásnak be kell fejeződnie.

Az Illatos úti telepen tárolt 2000 tonna vegyi anyaggal kapcsolatban közölték, más közlemények pánikkeltésre is alkalmasak voltak, de közvetlen katasztrófahelyzetről egyelőre nincs szó. A tanácskozásra meg sem hívták Baranyi Krisztinát, az Együtt önkormányzati képviselőt, aki korábban többször is felszólalt a veszélyesanyag-telep felszámolásáért. Bácskai János szerint Baranyi felelősség nélkül beszél a dolgokról, ezért nem szóltak neki.

Olvasói sztorik