Belföld

Egyre több családnak van lakással kapcsolatos terve

család (család)
család (család)

A lakás korszerűsítését, új ingatlan vásárlását, valamint az otthonuk berendezéseinek lecserélését nevezik a következő évek legfőbb célkitűzésének a magyar családok. Az OTP Lakástakarék elemzéséből az is kiderül, hogy tizennégy százalékuk a lakása korszerűsítését, míg 10 százalékuk bútor és egyéb lakberendezési tárgy beszerzését tervezi.

Az otthon felújítása, korszerűsítése, tehát például a falak szigetelése, az ajtók, ablakok cseréje számít jelenleg a legnépszerűbb olyan lakáscélnak, amelyet az elkövetkező években valósítanának meg a hazai lakástulajdonosok – derül ki az OTP Lakástakarék elemzéséből.

A felmérésből kiderül, hogy a második legnépszerűbb, otthonnal vagy lakhatással kapcsolatos anyagi vonatkozású terv a bútorvásárlás, a konyha korszerűsítése, illetve egyéb lakberendezési tárgyak beszerzése. Lakás, családi ház vásárlását a válaszadók 7 százaléka, míg háztartási vagy kerti gépek vásárlását a magyarok 6 százaléka tervezi az elkövetkező években. Ház, garázs, vagy melléképület építését, illetve hétvégi ház, vagy nyaraló vásárlását a válaszadók 1 százaléka jelölte meg olyan célnak, amelyet az elkövetkező években szeretne megvalósítani.

Milyen lakáscélt valósítanának meg a magyarok az elkövetkező években?

(a válaszadók százalékában)

 

2012

2013

2014

Lakás, ház felújítása, korszerűsítése

10

11

14

Lakás, lakóház vásárlása

4

3

7

Hétvégi ház, nyaraló vásárlása

1

1

1

Bútor, lakberendezés vásárlása

6

7

10

Háztartási vagy kerti gép vásárlása

3

5

6

Forrás: OTP Öngondoskodás Index felmérés

A felmérés is alátámasztja, hogy egyre fontosabb céllá válik a lakhatási körülmények javítása, az otthonok fejlesztése. Az ezekhez hasonló, néhány éven belül aktuális lakáscélokra pedig mind többen kezdik el idejében a takarékoskodást és nyitnak lakástakarék-pénztári számlát. Az OTP Lakástakarék adatai szerint, tavaly 60 százalékkal bővült a szerződéskötéseik száma a az előző év hasonló időszakához képest, az új szerződéses állomány pedig megduplázódott. Emelkedett a havi átlagos megtakarítási összeg is – jelenleg 15 ezer forint feletti, ami 2011-hez képest 20 százalékot meghaladó növekedést mutat. Ez azért fontos, mert minél több pénzt tesznek félre, összegszerűen annál nagyobb állami támogatásban részesülnek az ügyfelek.

Mi is az a lakástakarék?

A lakás-előtakarékosság, közismertebb nevén lakástakarék egy államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt, ami elérheti az évi 72 ezer forintot. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét másfélszeresével megegyező lakáscélú kölcsönt is igényelhet. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel, lakáslízing előtörlesztése is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik