Belföld

Orbánt üti az ellenzék

Ügynöközik, lesimicskázzák, mutyistának nevezik. Közben, lehet, mégsem baszódik meg a KDNP. Üdv a t. Házból.

17.31 Térerő

Összesen hat azonnali maradt vissza, de mivel egyik sem Orbánnak szól, a képviselők zöme távozik az ülésteremből. Mi is így teszünk.

Búcsúzóul két mai Nagy Istvánnal (Fidesz) kedveskedünk.

 

17.24 Libázásba torkollunk

Quaestor a finis is – íme a mai utolsó azonnali Orbánhoz, címe Mi történt 12 nap alatt?, gazdája a szocialista Tóth Bertalan. Egyebek mellett azt kérdi a balos politikus a kormányfőtől: volt-e konkrét információja arról, hogy a minisztériumok közpénzt tartottak a Quaestornál?

“Már azt is furcsálltam – mondja Orbán -, amikor kiderült a Buda-Cash idején, hogy önkormányzati pénz található brókercégeknél.” Aztán arról szól, sürgetésként értelmezi Tóth kérdését arra, hogy végre áttekinthető kincstári rendszer álljon fel Magyarországon.

Tóth visszakérdez: “MIniszterelnök úr tervez-e felelőségre vonást a külügyminisztériumnál?”

Orbán: “Ami a külügyminisztériumot illeti, ott minden állami forint megvan.”

Legeslegvégül egy “összevetés elvégzésére” szólítja fel Tóthot: “Annak idején volt egy Hajdú-Bét ügy, amiben senkit nem vittek el.”

 

17.09 Jesszusom

Néhány kevésbé érdekes azonnali van soron, például Hoffmann Rózsa kérdezi a belügyminisztert (képzehetik, micsoda pengeváltás), mindeközben Orbán dossziékat lapozgat, Lázár Jánossal társalog – frakciójából többen lesik mozdulatait. A trécs egy pontján a miniszterelnök gondterhelten fölpillant a levezető elnök feletti órára. És: a skubizó beosztottak híven követik a fönök tekintetét.

Mindenki tudja, hány óra.

 

16.57 Hagy vagy nem hagy?

A jobbikos Hegedűs Lórántné Orbánra quaestorozik A kormány tényleg senkit nem hagy az út szélén című azonnalijában, firtatva mikorra kárpótolja a hatalom a károsultakat.

Orbán válasza (zanzásítva): a kormány tényleg nem hagy senkit az út szélén. Sem a kisbefektetőket, sem az önkormányzatokat, senkit.

 

16.49 Polt is kap az arcára

A legfőbb ügyész is benyel egy gyomrost. Polt Pétert a szoci Bárándy Gergely azonnalizza Tarsoly kapcsán, s nem érti, miért telt el bő két hét a főbróker rabosításáig, miért nem hallgatták ki az első napokban legalább tanúként a Quaestor vezetőit, s miért hagyta a hatóság, hogy “teherautókkal szállítsa el Tarsoly a vagyonát”.

“Nem egyszerű ügyről van szó” – válaszol Polt. Majd dicséri az eljárás sebességét. Zanza: “A két hét nagyon gyors eljárás!” Aztán a Postabank-ügyet hozza fel, melyben sokkal nagyobb volt a lauf, mint a Quaestor esetében.

 

16.36 Simicska foglyul ejtette Orbánt?

Simicskázik Schiffer, Orbán a célkeresztben.

Az LMP első embere három évvel ezelőtti LMP-s interpellációt idéz, melyben azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy kik azok az oligarchák. (Orbán akkor azt válaszolta, hogy “az oligarcha politikai kapcsolatokkal is rendelkező nagytőkés”.) A schifferi gondolatmenet vége, hogy vajon “ki kormányzott 2010 és 2014 között?”. Meg is válaszolja kérdését: “Egy tőkéscsoport ejtette foglyul az ön kormányát.”

Orbán először azt sorolja, ki nem kormányzott abban a ciklusban: “Nem kormányzott az IMF, nem kormányzott Washington, nem kormányzott Moszkva… nem kormányoztak az oligarchák, nem kormányzott sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon, pedig ők szerettek volna.”

Hanem?

“Hanem a Fidesz-KDNP koalíció kormányzott.” Orbán állítja, kormányai sosem személyes érdekek mentén hozta döntéseit. hanem mindig is a nemzet érdekét tartotta szem előtt.

 

16.31 Miniszterelnök úr, együttműködött ön a III/IV-es főcsoportfőnökséggel?

Ezt a jobbikos Mirkócki Ádám kérdi a kormányfőtől.

“Abszurdnak, nevetségesnek és valótlannak tartom még a kérdés feltevését is” – így Orbán Viktor.

 

16.01 Ki mutyizott?

A szoci Harangozó Gábor földbérlet-ügyben azonnalizza a miniszterelnököt – sokadjára adják elő ezt a kűrt a Házban.

Az ellenzéki politikus mutyit emleget, mire Orbán azt mondja: „Önönek igazából az fáj, hogy… korábban az önök által kivételezett zöldbárók kérhették az állami területet, de ez most megváltozott… Az önök kormányzatához képest megtízszereződött az állami földbérlők száma, és ez így van jól.”

 

15.58 Minden quaestoros visszakapja a pénzét

A Fidesz ígéri ezt.

Míg a patkóban zakatol a Ház, Rogán az imént sajtótájékoztatót tartott – a főtéma ott is a Quaestor.

A frakcióvezető semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy Tarsoly Csaba jóban volt (van) Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hiszen „mindenkivel jó viszonyt próbált kialakítani”, és azon sem akad fenn, hogy Tarsoly rendelkezett parlamenti belépővel.

Rogán a pár hónapja a pénzpiac felügyeletét is ellátó jegybanknak köszöni, hogy lehullott a lepel a „brókerbűnözésről”, a Befektető-védelmi Alaptól pedig elvárja, hogy kártalanítsa a kisbefektetőket. A politikus úgy számol, hogy így (nem állami pénzből) 22 ezer, hatmillió forint alatti összeget bukó honfitárs kompenzálható, a maradék tízezer fő a lefoglalható brókervagyonoktól remélheti vesztesége enyhítését.

 

15.39 Szabadulhatnak a gyilkosok?

A jobbikos Apáti István szomorúan idézi fel, hogy a rendszerváltással odalett a halálbüntetés, és az állam kezében immár a tényleges életfogytiglan a legszigorúbb büntető szankció. Ráadásul egy uniós törvény értelmében negyven év után felülvizsgálhatóak ezek az ítéletek is. Pedig „gyakorlatilag egytől egyig gyilkosokról van szó”.

Így hogyan érezhetnék biztonságban a magyarok? – szól Apáti. Majd ezt kérdi: Hány személyt ítéltek jogerősen életfogytiglanra a rendszerváltás óta, mikor s hányan szabadultak a kegyetlen gyilkosok közül?

Répássy államtitkár számokkal válaszol: jelenleg 277 fő tölti életfogytig tartó szabadságvesztést, ebből 57 fő tényleges életfogytos. Leghamarább huszonöt év múlva, tehát 2040-ben számíthatunk olyan felülvizsgálatra, amire a minapi uniós előírás kötelezi Magyarországot. Répássy arra is felhívja a figyelmet, hogy a köztársasági elnök meglehetősen ritkán ad kegyelmet, életfogytosnak még kevésbé – mindmáig egyetlen ilyen ember került szabad lábra.

 

14.58 Magyar műtőbe praktikeres fúrógépet! Damil csukára, hasfalra

Viszont hallásra! – ezzel a házidegen köszönéssel zárja felszólalását Korózs Lajos. A szocialista képviselő zaklatottságát maximálisan indokolja mondanivalója – arról beszél, hogy “forradalmi hangulat” uralkodik a kórházakban, néhol horgászboltban veszik a sebvarráshoz a damilt, Praktikerben a csontimplantátumok beültetéséhez szükséges fúrógépet.

 

14.49 Nyelvbotrány… ööö nyelvbotlás

A folyosón szólítjuk meg SRB-t, s ő megerősíti, hogy nem extratökösség, hanem nyelvbotlás állt a szarozás háterében.

 

14.34 Szarosan… ööö szorosan

Quaestorozikaz LMP-s Sallai Róbert Benedek, eközben a “szorosan” kifejezés helyett a”szarosan” hagyja el ajkát.

“A képviselő úr által használ kifejezés nyelvbotlás volt” – így reagálja le a trágárságot Jakak levezető elnök.

Borzongásunkat fokozza az eklektika, mi a képviselő zöld gondolatai s a rendszerváltás óta egészen más jeentéstartalommal bíró bocskai között feszül.

 

14.31 Brókerek, keblünkre!

“Minden pénzem odalett. Nem hallani a hangomat, mert nagyon szomorú vagyok. Nem tudok mit kezdeni ezzel az egésszel, otthon ülök egész nap, és szomorkodom. Szomorú vagyok, vagy ezt már mondtam? Nem vagyok mérges, nem, magyar vagyok, nem mérges. A magyar ember inkább szomorú, mérgét használni nem tudja. Nincs dühe, keserűsége van neki. Eszembe nem jutott például, hogy megkeressek még pár embert, akik mindenüket elvesztették, hogy együtt felgyújtsunk valamit. Nem. Ez düh, nem szomorúság. És ki látott már szomorú gyújtogatót? Gyújtogatni csak dühvel lehet.”

Olvasták a ma délutáni Gerlóczyt? Minden irányban érzékeny szerzőnk nem átallott Egy brókerkárosult vallomása címmel közölni dolgozatot. Ha kíváncsiak a destruktív szöveg többi részére, katt.

 

14.26 Kő pálesz?

“Az elbukott szabadságharc eredménye: 70-szeresére nő a páinkafőzés adója” címmel interpellál a jobbikos Magyar Zoltán, melyben a pálinkafőzésbe ruházó honfitársaink kárpótlását követeli a kormánytól. Magyar szerint Orbánnak tudnia kellett volna, amikor “beugrasztotta” a magyarokat üstökbefektetni, hogy az unió majd jól elkaszálja a házi főzést.

Tállai államttkár szerint semmi sincs veszve, a magyar kormány dolgozik, erjed a megoldás, magyar cefre nem vész kárba.

 

14.18 Tesóztok, vaze?

 

14.11 Ráúszunk

97,2 százalék állt egy újabb sürgősség mellé: a hazai vizes világbajnokság rendezéséhez is törvényt kell módosítani. Ráúszunk.

 

14.06 Nagykoalíció! Holnapra törvény lesz a brókerek elcsórósításáról

96 százalékkal hozzájárult a Ház ahhoz, hogy a brókervagyonok elkobzásáról szóló, Rogán Antal által a múlt héten, fideszes ideaként elővezetett javaslatot sürgősséggel tárgyalja a Ház. (170 igen, 7 nem, zéró tartózkodás.)

Ez lényegében azt jelenti, hogy meglesz a törvény. Kár, hogy (például) Tarsolytól már nem lesz mit visszakapjanak a keményen dolgozó kisemberek.

 

13.57 Behajol

Tállai államtitkár védi/ostorozza a quaestorságot. Ha ön szívesen olvasna koherens szöveget az ügyben, kattintson minapi Bod Péter Ákos-interjúnkra: Százmilliárdért már egy kormány is lehajol.

 

13.51Tesózás

Brókerbotrányok sorozatáról beszél Rogán Antal, arról, hogy míg korábban szabadon garázdálkodtak nevezett szakma képviselői, most végre van egy frankó felügyelet, ami feltárja a viszaaéléseket.

Mérsékelten elegáns húzással megjegyzi: a 2010-es kormányváltás előtt az akkori felügyeleti szerv, a PSZÁF elnök-helyettesét Schiffer Péternek hívták. Igen, ő az LMP-s Schiffer András tesója, az utalás pedig nyilván úgy értendő, hogy az a gaz kis Schiffer is részese volt annak, hogy a jobb hatalomra kerülése előtt “eltűntek a pénzek”.

(Kedd reggel frissítünk: az imént írta valaki, hogy “hogy a Schiffer Péter az a fater, az Andrásnak csak egy húga van”.)

 

13.44 A szocik kikérik maguknak…

…azt a levelet, amit Tarsoly Csaba írt Orbán Viktornak. Valamint szeretnének hozzájutni azon kormányülés jegyzőkönyvéhez és hangfelvételéhez, melyen Orbán Viktor utasította kabinetjének tagjait, hogy vegyék ki a közpénzt a brókercégektől.

Erről a szoci Lukács Zoltán beszél, majd nyomatékosítandó szavait, ellenzéki képviselők citromsárga lapon szöveget helyeznek a kormánypártiak elé.

 

13.43 Még néhány huszár érkezik

Lasan félház a Fidesz-frakcióban.

 

13.38 Hörög az ellenzék

Mármint L. Simon olyan szenteskedéseire, hogy tessék besorolni a kormány mögé, valamint “hajlandóak vagyunk fátylat borítani a múltra”.

Kövér házelnök azzal reagálja le az extranyüzsit, hogy emlékeztet: ellenzéki képviselők hatszor olyan gyakran vétettek a házrend ellen, mint a kormánypártiak.

 

13.32 Ne baszódjá’ meg KDNP! Harrach beszólt Simicskának

Kivirágzott a gyűlölet kultúrája, a hazugság fertőzi a közélet – erről beszél Harrach Péter. Aggódik, hogy az alpári stílus elborít mindent.

Úgy látszik, sikk lett a bunkóság, amiben élen jár az internet, ezt is Harrach állítja, s úgy folytatja, “hab a tortán a nagyvállakozó szabadszájúsága és a szocialista EP-képviselő” netre posztolt vénuszdombos fotója.

Kerdem javaslat: mindenki hozza ki magából a jobbik énjét.

Megint L. Simon válaszol: “A kormány nem tudja megcáfolni, amit ön mond.” Aztán oda lyukad ki, hogy úgy tetszik, az ellenzéknek az a jó, ha az országnak rossz. (L. Simonnak most nem jó.)

 

13.24 Quaestor, Quaestor, Quaestor

Szél Bernadett gombolyítja tovább a brókerfonalat.

 

13.13 Megjöttek a fehérvári huszárok

Meg a nem fehérváriak is. A végét csípik el Volner “Meddig tart még a Quaestor-koalíció cinkos összejátszása a bank- és brókerbotrányban?” felszólalásának, melynek lényege, hogy bal és jobb egyaránt zsugázott Tarsolyékkal.

L. Smon államttkár válaszol: lényegében azt mondja, a Fidesz ártatlan, ráadásul a héten jön a vagyonelkobzásos törvény, s lesz nemulass.

Jut eszünkbe, még tizenhárom óra előtt a PM-es Szabó Tímea követelte sajttáján Orbán Viktor lemondását, quaestorilag.

 

13.11 Késik a Fidesz

Kövér házelnök már napirend előttire adja meg a szót a jobbikos Volner Jánosnak, de a fideszes székek üresek. Biztos magukban ülnek, frakcióvezetőjük vezényletével.

Mi járhat Kövér fejében? Lesz bünti? Rogán reszkess?

Mondjuk olyan nagyon nem lepődünk meg – múlt hétfőn azzal zártuk élőzésünket, hogy hárman tartózkodunk a kupola alatt: a zöld Schmuck Erzsébet saját magának olvassa fel napirend előttijét, a levezető elnök bóbiskol, mi tudósítunk.

 

13.09 Molnár Lajosra emlékezik a Ház

A minap hatvankilenc éves korában meghalt Molnár Lajos, aki szabad demokrata képviselőként 2006 és 2007 között volt egészségügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik