Belföld

Bekapcsolják a 4-es metró robotpilótáit

4-es-metro(1)(210x140).jpg (4-es metró)
4-es-metro(1)(210x140).jpg (4-es metró)

Március 28-i szombati üzemkezdettől a március 29-i üzemzárásig nem jár a 4-es metró, mert ekkor tesztelik a teljesen automata, vezető nélküli szerelvényeket – tudta meg az Index.

Március végén lejár a 4-es metró ideiglenes használatbavételi engedélye, és várhatóan megkapja a metróvonal a végleges hatósági engedélyt. Ezt követően a BKV fokozatosan automatára állítja át a metrókocsikat.

A vezetőfülkét elbontják ugyan, de eleinte még a metróvezetők is ott lesznek az utasok között. Aki pedig nézelődni szeretne, az nézheti az alagutat az ablakból.

Az automata rendszernek köszönhetően a vonat mindig „látja”, mekkora a szabad terület előtte, tudja, hol kell megállni, hol van sebességkorlátozás. A vonalat rádióhullámos kisiklásérzékelőkkel, akadályérzékelőkkel szerelték fel, van belőlük a szerelvényeken és a peronokon is. Így, ha valamilyen tárgy kerül a pályára, vagy ember esik be a peronoknál, automatikusan leveszik a feszültséget, a vonat vészfékez. Az utasok pedig közvetlenül elérhetik a diszpécserszolgálatot a kocsiból és az állomásról is, a belső kamerák automatikusan ráállnak a hívás helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik