Belföld

Bekeményít az adóhatóság

pénzügyőr (pénzügyőr)
pénzügyőr (pénzügyőr)

Egyre többször éri atrocitás az ellenőröket, nemrég egy NAV-dolgozót halálra késeltek.

Fokozza a biztonsági intézkedéseket a NAV, miután négy hete egy ellenőrük életét vesztette egy támadásban – közölte az adóhatóság a HVG.hu-val. Évente 15-20 alkalommal éri olyan súlyos inzultus a hivatal munkatársait, hogy amiatt a rendőrséghez kell fordulniuk. Az utóbbi időben a korábbinál gyakoribbak az atrocitások nemcsak az ellenőrzések során, hanem az ügyfélszolgálatokon is.

Egy hónappal ezelőtt késsel támadtak a NAV két munkatársára ellenőrzés közben Budapesten. Egyikük életét vesztette. Ilyen eset még nem volt, ezért felülvizsgálják a biztonsági előírásokat, hogy ne is lehessen a jövőben sem.

Kónya Péter országgyűlési képviselő a Parlamentben érdeklődött a nemzetgazdasági miniszternél, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be a gyilkosság után. Tállai András államtitkár válaszolt a kérdésre, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az önvédelmi eszközökkel nem rendelkező kormánytisztviselőket a jövőben fegyveres pénzügyőrök kísérjék.

Az adóhatóság nagyobb hangsúlyt fektetne a munkatársak pszichés felkészítésére, a váratlan helyzetek és a stressz kezelésére is. 2013 óta egyébként már tartanak úgynevezett intézkedéstaktikai képzéseket, itt az ellenszegülő személyekkel szembeni jogszerű, szakszerű és hatékony fellépés módszereket adják át a dolgozóknak. A képzésen eddig pénzügyőrök és pénzügyi nyomozók vettek részt, de valószínű, hogy kiterjesztik majd a kormánytisztviselőkre is.

A vám- és jövedéki szakterületen rendszeresen előfordul a NAV közlése szerint, hogy az ellenőrzés alá vont emberek a sorompót áttörve elmenekülnek, vagy fenyegetőznek, dulakodnak. A feltartóztatott személyeket gyakran meg kell bilincselni. Az ügyfélszolgálatokon is előfordulnak atrocitások: betörik az ablakot, összefirkálják a falat, fenyegetik a dolgozókat, könnyű testi sértések is történnek. Mindez hivatalos személy elleni erőszaknak számít, több tucatszor tettek feljelentést hasonló esetek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik