Belföld

Kellemetlen meglepetés jöhet Orbánéknak az orvosoktól

hallásvizsgálat (hallásvizsgálat, orvos, )
hallásvizsgálat (hallásvizsgálat, orvos, )

Zombor Gábor fizetésemelést ígért, de lehet, hogy túl sok dolgot kérne cserébe – derül ki a Népszabadság csütörtöki számából.

Ha a kormány továbbra is ragaszkodik az orvosi béremelés feltételeihez, vagyis a hálapénz elutasításához és a röghöz kötéshez, kellemetlen meglepetés érheti – rég tapasztaltan egységes ellenállásban van a szakma – írja a lap.

Nagy vihart arathat Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak az a kijelentése, hogy száz-kétszázezer forinttal megemelnék a közszférában dolgozó orvosok fizetését, de feltétel lenne a Magyarországon maradás és a lemondás a hálapénről. Az államtitkártól megkérdezte a lap, hogy ha gyakorló orvos lenne, aláírna-e egy ilyen nyilatkozatot. Zombor először igennel válaszolt, majd hozzátette, hogy az orvosi bérek emeléséről szóló feltételek részleteit maga sem ismeri, hiszen előbb le kell zárni az egyeztetéseket az érdekvédelmi szervezetekkel.

A lap szerint ez nem lesz egyszerű, mivel az érdekvédő szervezetek egyértelműen elutasítják a tervezetet.

Az Éger István vezette Magyar Orvosi Kamara leszögezte, hogy semmilyen feltételt nem hajlandók elfogadni a béremelés mellé. A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János azt mondta korábban a lapnak: kudarcra van ítélve minden ilyen elképzelés. – Miért is maradnának itthon az orvosok, hiszen ha valóra válik a tervezet, valójában csak annyi történik, hogy a nyugat-európai és a hazai bérek közötti tízszeres különbségből kilenc és félszeres lesz, miközben megkötik őket – tette fel a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik