Belföld

Összegyűlt a MET-csoport vizsgálatához szükséges aláírás

A MET-csoport tulajdonosi hátterét az LMP vizsgálná, választ várva arra is,mekkora haszontól esett el az állam a cégcsoport tevékenysége által.

A MET-csoport főleg energetikai nemzetközi vállalkozások svájci központú csoportja, amit alapvetően a Mol hozott létre. A csoportban jelentős a magyar érdekeltség. A cégre – ahogy a paksi bővítésre is – az LMP szerint azért van szükség, hogy a kormányoldal új gazdasági hátteret építhessen fel maga mögé. Az Ausztria felől kedvezményes áron érkező gázt továbbító cég Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint több tízmilliárd forinttal károsítja meg a lakosságot, és a MET működésének eredménye az is, hogy az MVM Zrt. veszteségesen működik ahelyett, hogy kivenné a részét a paksi bővítéshez szükséges önrész előteremtéséhez. 

A vizsgálóbizottság felállításához szükséges aláírásokról sajtótájékoztatót tartó ellenzéki politikus a feltárandó kérdések közé sorolta a MET és egyes állami vezetők, valamint állami vállalatok vezetői között meglévő kapcsolatokat, mondván, felvetődik a gyanú, hogy az MVM üzleti titkai is a MET-hez kerülhettek. A képviselő arra is választ vár: milyen hatása van a társaságnak a magyar gázellátás biztonságára, valamint a regionális kül- és biztonságpolitikára, a cégnek milyen szerepe van a magyar-orosz energetikai együttműködésben. 

Szél Bernadett kockázatosnak nevezte az offshore hátterű cég jelenlétét a magyar piacon. 

A vizsgálóbizottság felállításához az MSZP és a Jobbik, valamint független képviselők adták támogató aláírásukat, a DK a Jobbik bekapcsolódása miatt nem társult. Ha a Fidesz-KDNP nem járul hozzá a testület felállításához, számolnia kell annak politikai következményeivel – mondta Szél Bernadett. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik