Pénzügy

Napelemadó – LMP-s javaslatra Kecskeméten kompenzálják

napelem (napelem, napenergia, megújuló, tető, )
napelem (napelem, napenergia, megújuló, tető, )

Az önkormányzat megszavazta azt az indítványt, amely szerint az önkormányzat kompenzációs támogatást nyújt a telepített napelemekre. A város képviselő-testülete bölcsebbnek bizonyult, mint a magyar kormány.

Napelemadó

Magyarország Országgyűlésének többsége a napelemet a “jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával. Szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, egyes pártok és néhány Fideszes országgyűlési képviselő is kifejezte, hogy ez a döntés átgondolatlan és hibás.

Az LMP számításai szerint ez a költség egy átlagos családi ház esetben, amely napelemmel látja el magát energiával évi 17 ezer forintnyi többletköltséget okoz. A most megszavazott LMP-s indítvány elfogadásával jelentős kompenzációt kapnak azon kecskeméti családok valamint kis- és középvállalkozók, akik a környezetbarát napenergiát használják.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány elveszi az önkormányzatok anyagi forrásait, mégis nekik kell pénzügyileg korrigálni az embereket sújtó ésszerűtlen kormányzati sarcolásokat. A párt szerint ugyanakkor a kecskeméti döntés fontos jelzés arra vonatkozóan, hogy helyi szinten sem értenek egyet a központi kormány döntéseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik