Belföld

“Bukott a kétharmad. Kész”

Az ellenzéki független jelölt fölényes győzelméről cikkeznek a baloldali napilapok a veszprémi időközi választásról szóló tudósításukban. Minden cikket arra hegyeznek ki, hogy Kész Zoltán mandátumával elfogyott a Fidesz kétharmados többsége.

“Ez esetben ez azzal jár, hogy a kétharmados többség hiányában a kormánypártok egymagukban nem módosíthatnak alkotmányt, és személyi kérdések sorában is kötve lesz a kezük” – emeli ki a Népszabadág. Erre mintegy rákontrázva megszólaltatja Rubovszky György KDNP-s képviselőt, aki a győzelem értékét kisebbítendő úgy fogalmaz, nem érti, mi történt Veszprémben, de minden, amihez a kétharmadra szükség volt, már elkészült 2014-re. A Népszabadság emlékeztet: Kész Zoltán tíz százalékkal verte meg fideszes ellenfelét, Némedi Lajost.

A Népszava frappáns címben fogflalja össze a lényeget: “Bukott a kétharmad. Kész”. Az ellenzéki lap azt írja, Kész Zoltán győzelme “visszaadja sokak reményét, hogy az országban lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra”. A cikkben az ellenzéki és a fideszes jelölt közötti tíz százalékos különbség mellett az ellenzéki pártok és a civilek együttműködését méltatják.

Veszprémet sáskarajként ellepő MSZP-s aktivisták rémisztő erődemonstrációjáról ír a Magyar Hírlap, ami a címlapon ugyan, de csak rövid anyagban hozza a választási eredményt. Háromszáz aktivista kampányolt szombaton Kész Zoltán mellett, írják a lapban, mintha még mindig lenne kampánycsend, és tilos lenne a választást megelőző 24 órában kampányolni. A cikkben nincs szó a Fidesz kétharmados többségének megszűnéséről.

A Magyar Nemzet a baloldali kisi pártok által támogatott független jelöltként említi Kész Zoltánt, akinek idézik szavait: “Sárga lapot adtunk a kormánynak”. Veszprém népe megmutatta Magyarországnak, hogy nem kell félni – folytatódik a győztes értékelése. Simicska Lajos lapja is az elveszett kétharmados többséget adta a választásról szóló cikk címének, illetve két politológust idézve arról ír, hogy sikeres volt a baloldali ellenzéki pártok összefogása, de a kétharmad kérdése a törvényhozásban nem jelent sokat. Az mindenestre intő jel a Fidesznek, hogy a közvélemény-kutatások és a tüntetések után ez a választás is megmutatta, hogy csökken a támogatottságuk.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik