Belföld

Gázmegállapodás: Orbán megkönnyebbült

A hosszú távú gázmegállapodás ügyében szóban megállapodtak, a szerződés megalkotására az év végéig van idő.

“Ez nagy megkönnyebbülés számunkra” – mondta a miniszterelnök a nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében elmondta, hogy az 1996-ból “megörökölt” és az idén lejáró – szerződés keretein belül lehetőség van arra, hogy az eddig fel nem használt gázt Magyarország a következő években felhasználhassa, és mindig az igénybevételkor fizethessen.
Szerinte technikai kérdések még hátravannak, de a pontos, szövegszerű szerződés megalkotására az év végéig van idő. A kormányfő úgy fogalmazott: biztonságba helyezték a magyar családok energiaellátását, és garantálták a magyar ipar működését is.

 
Fotó: MTI 

Kovács Zoltán kormányszóvivő a sajtótájékoztató után az MTI kérdésére elmondta, hogy Magyarország, elsősorban az energiabiztonság miatt, két évvel ezelőtt vásárolta vissza az E.ON-tól azokat az eszközöket – gáztározókat és szerződéseket -, amelyeket a korábbi kormányok privatizáltak. Így van lehetőség arra, hogy az idén lejáró hosszú távú orosz-magyar gázszerződésnél már a magyar kormány képviselői tárgyalhassanak Oroszországgal, ne pedig egy magáncég – mondta a szóvivő.

A most megkötött megállapodás nem jelent újabb hosszú távú elköteleződést, ugyanis Magyarország az idén lejáró hosszú távú szerződés által tartalmazott, de végül – például a kisebb fogyasztás miatt – le nem hívott gázt fogja felhasználni várhatóan 2018-ig, így addig megoldott a gázellátás kérdése.
A szerződések alapján ezért a gázmennyiségért egyébként akkor is fizetnie kellene a magyar államnak, ha nem használná fel, így a megállapodás éppen azért igen előnyös Magyarországnak, mert így nem a “semmiért” kell fizetnie az orosz félnek – jelentette ki a kormányszóvivő.

Olvasói sztorik