Belföld

A csecsemő, aki megosztotta a nemzetet – a BBC riportja Rikárdóról

Először nyilatkoztak a médiának az idei év első babájaként született Rikárdó szülei, akik nyugodt családi életre vágynak, és soha nem tapasztaltak rassiszta megnyilvánulásokat. A BBC riportja Makóról.

Rácz Péter Rikárdó január 1-jén 0 óra 1 perckor született. A csecsemő azért került az év első napjaiban a médiafigyelem középpontjába, mert Novák Előd jobbikos képviselő ennek kapcsán arról elmélkedett, hogy “kisebbség leszünk saját hazánkban”. Saját családjáról egy fotót posztolva olyat is írt, hogy „azért szaporodik a magyar is néhol”. A reakciókra a pártok és a politikusok is reagáltak, a csecsemő édesapja, Rácz Péter közleményt adott ki az ügyben.

A BBC magyarországi tudósítója, Nick Thorpe Makón kereste fel a családot. Riportjában megjegyzi, ez az első alkalom, hogy a család a nyilvánosság elé áll. A riportban úgy említi Rikárdót, mint az ország leghíresebb romáját, aki mindössze néhány napos.

Rácz Péter éppen most szerez vezetői engedélyt traktorra és kombájnra, a család két lánya óvodába jár. “Békés családi életet szeretnék a média figylemem nélkül. Meleg ételt, amikor hazajövök a munkából, és a családomat körülöttem” – foglalja össze “hitvallását” Rácz Péter.

A család nem tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat korábban, előítélettel sem találkoztak. Jóban vannak az emberekkel Makón, szeretnek a városban élni. Rácz Péter szerint ha a fia 18 éves lesz, el tudja dönteni, romaként határozza-e meg az identitását, vagy sem. Rikárdó jövöjéről úgy vall: óvodába és iskolába megy, és szakmát tanul, ha nagy lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik