Belföld

„Orbán kézcsókja abszurdum”

Merkel kézcsók (Merkel kézcsók)
Merkel kézcsók (Merkel kézcsók)

A protokoll szabályai szerint sehol nem szabad így köszönteni a hölgyeket.

Ezt még másfél éve mondta lapunknak az első Orbán-kormány protokollfőnöke, miután a kormányfő Indiában Sonia Gandhinak próbált kezet csókolni. Görög Ibolya értetlenül állt az eset előtt, amit egy sóhajjal és egy „ne is mondja” kifakadással kommentált, mivel „a diplomáciában nincsen kézcsók!”. Ez nem csak Indiában számít udvariatlanságnak, a protokoll szabályai szerint sehol nem szabad így köszönteni a hölgyeket – mondta.

A külföldi látogatások alkalmával a magas rangú állami vezetők ilyen irányú felkészítéséért a külügyminiszter (jelenleg Szijjártó Péter) protokollszemélyzete felel, ez a felkészítés akkor Görög Ibolya szerint elmaradt. Vagy a protokollszemélyzet hibázott, vagy felkészítették Orbán Viktort, de ő elfejtette. Bár ennek kicsi a valószínűsége” – tette hozzá akkor Görög Ibolya.

“Egy hölgy érkezik Magyarországra, ezért nem ragaszkodunk semmihez” – ezt Orbán Viktor mondta a német kancellár látogatásáról pénteken az állami rádióban. A kézcsókhoz azonban a jelek szerint igen, bár azt a Klubrádióban Görög Ibolya már egyenesen “politikai pettingnek” minősítette.

Kerestünk még egy forrást. Megnéztünk egy szakmai portált, amely szerint a közép-európai országokban még ma is erősen él a kézcsók klasszikus hagyománya, ugyanakkor a hivatalos kapcsolatokban már megfontolandó ez az udvariassági forma, mert bizalmaskodásnak számit, ezért általában kerülni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik