Belföld

Mérték: számon lehet kérni az RTL híradóján a kritikus hangvételt

RTL Híradó (rtl, híradó)
RTL Híradó (rtl, híradó)

A médiaelemző műhely elemzése szerint nincs okunk feltételezni, hogy a kormány bele akarna szólni a kereskedelmi csatorna híradójába, a közvéleményen múlik, hogy ez ne is történjen meg.

Hétfőn megjelent elemzésében a Mérték Médiaelemző Műhely számba vette, hogy milyen lépésekre lehet számítani az RTL Klub részéről az anyavállalat, az RTL Group és a magyar kormány közt zajló tárgyalások nyomán. A múlt héten a 444 azt szellőztette meg, hogy a német RTL Csoport a magyarországi menedzsmentet átlépve tárgyal a kormánnyal, a Népszava pedig már arról írt, hogy a megállapodás része a csatorna kormánykritikus híradójának visszafogása. Ezt végül minden érintett cáfolta.

A Mérték szerint az RTL Klub sajátos helyzetben van, mert emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy egy csatorna és egy hírműsor ennyire tartósan a figyelem fókuszában legyen és ennyire megossza a közvéleményt. Az RTL Klub viszont mindenekelőtt kereskedelmi csatorna, melynek alapvető célja a minél nagyobb nyereség elérése.

Andreas Rudas, az RTL Group régiós alelnöke szerint a kormánnyal zajló tárgyalások arról zajlanak, hogy a kormány csökkenti a reklámadót, cserébe a vállalat visszavonja az Európai Bizottságnál indított vizsgálatot, melyben biztosra vehető lenne a győzelme. Rudas szerint a megállapodás nem érinti a hírszerkesztési gyakorlatot.

A 2010-es választás után az RTL és a TV2 is egyaránt bulváros híradót készített, amit a nézettségi adatok is igazoltak – a közönség ezt kifejezetten szerette. Mostanra viszont már a korrupciós ügyeket nyíltan boncolgató hírműsor helyezte a figyelem középpontjába a csatornát, a közönség ezt díjazza, így üzleti szempontból is indokolt, hogy megtartsák ezt a stílust. A közbeszéd része lett az RTL híradójában látottak megbeszélése, cikkek jelennek meg a bemutatott ügyekről. Még a vasárnapi tüntetésnek is kiemelt témája volt az RTL Klub. Így nem tudnak észrevétlenül irányt váltani, feltűnő, ha felhagynak a kritikus hangnemmel. Ha nem is egyik napról a másikra változtatnak, idővel akkor is nyilvánvalóvá válik a helyzet, ha felhagynak az oknyomozó riportokkal.

A kritikus hangvétel visszavétele miatt ráadásul más országok kormányai is vérszemet kaphatnak. Ha egy mesterségesen gerjesztett konfliktus után meg lehet egyezni az RTL-lel a csatorna depolitizálásáról, akkor ezzel másutt is megpróbálkozhatnak.

A Mérték szerint egyelőre nincs okunk a legrosszabbat feltételezni, hogy a kormány utasításokkal látná el a csatorna hírszerkesztőségét. Arra, hogy ez ne történhessen meg, a nyilvánosság a legfőbb biztosíték: ha mi, a nézők úgy érezzük, hogy a Híradó tematikája, hangvétele megváltozik, azt hangosan szóvá kell tenni, számon kell kérni a csatorna vezetőitől, a közösségi média eszközeivel tematizálni kell a kérdést – írják. A nézők százezrei követhetik, hogy megszokott hírműsoruk betartja-e a szakmai tisztesség elveit, nyilvánosan meg lehet vitatni, ellenőrzi-e a csatorna a közhatalmat. Lehet, hogy éppen most fog közüggyé válni a magyarországi nyilvánosság helyzete és a hírszolgáltatás minősége – áll az elemzésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik