Belföld

Feljelentették Novák Elődöt

novak-elod(210x140).jpg (novák előd, )
novak-elod(210x140).jpg (novák előd, )

Nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés vétsége miatt kellene bíróság elé állnia a Jobbik alelnökének Rácz Péter Rikárdóra, a 2015-ös év első újszülöttjére tett megjegyzései miatt – derül ki a Magyarországi Összefogás Roma Rom közleményéből.

A feljelentést a Horváth Tibor, a Magyarországi Összefogás Roma Rom nevű szervezet elnöke tette, mivel álláspontja szerint a politikus kirekesztő, gyűlöletkeltő és uszító bejegyzéseket tett a Facebook oldalán. A feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség magánvádas eljárás lefolytatására továbbküldte a Budaörsi Járásbíróság számára – írja a szervezet közleményében.

Hozzáteszik, hogy az Országgyűlés magánvádas ügyekben a legritkább esetben függeszti fel a parlamenti képviselők mentelmi jogát. Így Novák Előd, aki emberellenes gondolatai ellenére a Parlament tagja lehet, és megúszhatja azt is, hogy bíróság előtt kelljen felelnie rasszista kijelentéseiért. Horváth Tibor azonban bízik benne, hogy ebben az esetben eltérnek a szokásos gyakorlattól és felfüggesztik Novák mentelmi jogát.

A becsületsértési üggyel párhuzamosan a mások által közösség elleni uszítás bűntette miatt tett feljelentésről is döntött a Központi Nyomozó Főügyészség, elutasítva azt. Érvelésük szerint a cselekmény, nem bűncselekmény, mivel a kijelentés hatására nem lépett fel közvetlen veszély, illetve nem valósult meg agresszió.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Novák Előd jobbikos képviselő, annak kapcsán, hogy az idei év első újszülöttje a makói Rácz Péter Rikárdó lett, Facebook-oldalán arról elmélkedett, hogy „kisebbség leszünk saját hazánkban”. A nagy vihart kavart kijelentést MSZP-s, DK-s és fideszes politikusok is elítélték. Megszólalt a kisfiú édesapja is, akit elszomorított, hogy családjának a rasszista megjegyzése nyomán ilyen gyűlöletet kell elszenvednie. Erre Novák azt válaszolta, hogy szerinte nem mond igazat, hiszen ő nem tett gyűlölködő kijelentést, emellett felszólította, hogy kérjen tőle bocsánatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik