Belföld

Merkel nyíltan nem bírálja Orbánt

torok-gabor(210x140).jpg (török gábor)
torok-gabor(210x140).jpg (török gábor)

A német kancellár látogatása az év egyik legfontosabb diplomáciai eseménye, bár nagy a verseny, mert Merkel után Putyin jön Budapestre - mondta a Napi Gazdaságnak Török Gábor.

A politológus biztosra veszi, hogy a találkozó valódi tétjéről keveset tudhatunk majd meg, csak jelekből, nyomokból próbálhatjuk kitalálni, mi történt a színfalak mögött. Nagy meglepetés lenne, ha Merkel nyilvánosan bírálná Orbán Viktort, uniós szinten ez a “fehér holló” kategória lenne a kancellár kommunikációjában.

Török Gábor azt ugyanakkor jelzésértékűnek nevezte, hogy Merkel ezúttal nem találkozik az ellenzékkel − 2007-ben Gyurcsány mellett Orbánhoz is elment −, de a hírek szerint ellátogat a Mazsihisz vezetőihez. A nyilvánosságban forgó két ellentétes értelmezésről − az egyik szerint Merkel látványos fejmosást fog tartani a renitens Orbánnak, a másik szerint a befolyásos Orbánt használja üzenőfalként a német−orosz viszonyban – a politológus azt gondolja, hogy mindkettőben több a vágy, mint a realitás.

A német kancellár ezer módon gyakorolhat nyomást a magyar kormányra, amelynek legfontosabb partnere, esetleges kritikáját is számtalan fórumon, formában megoszthatná Orbánnal. A német kancellár jól beszél oroszul, nincs szüksége külső közvetítőre a német−orosz kapcsolatokban. „Nem lesz tehát sem fejmosás, sem selyemzsinór, de Európa erős embere sem Orbán Viktor lesz a február másodikai budapesti megbeszélésen” – mondta Török Gábor a Napi Gazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik