Belföld

Nemzeti ügy lett, hogy Orbán Ráhel bekeményít

orbán ráhel, tiborcz istván (orbán ráhel, tiborcz istván, )
orbán ráhel, tiborcz istván (orbán ráhel, tiborcz istván, )

„A kormányfő legidősebb lánya jogi lépéseket tesz, mert jogsértő módon személyes, a családi nyaralásairól készült képek kerültek ki az internetre” – tudatta az MTI.  Többen ismét kivételezést emlegetnek.

„Jogsértő módon személyes, a családi nyaralásaimról készült képek kerültek ki az Internetre. Az eset több súlyos bűncselekmény gyanúját veti fel, a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszem. A képek bármilyen jellegű felhasználása jogi eljárásokat von maga után. Orbán Ráhel”

Az MTI az OTS- anyagot nem hagyta annyiban, hírt gyártott. Megkereste Havasi Bertalant, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjét, aki szerint “a miniszterelnöknek az az álláspontja, hogy kár fényképeket lopkodni; aki kíváncsi a családi nyaralásukra és arról fényképet kér, szívesen ad bárkinek, nem kell ellopni”.

Ezzel a Magyar Távirati Iroda – sokak szerint – megsérthette saját szabályzatát, hiszen magánszemély nem jogosult a nemzeti hírügynökségen keresztül közleményt kiadni. Orbán Ráhel azonban az Üzleti Sajtószolgálat (OTS) felületén adta ki közleményét. Az OTS pedig nem része az MTI hírfolyamának, erre külön fel is hívják a figyelmet.

A szolgáltatásnak szabott ára van. Az MTI-hez máris ment egy közérdekű adatigénylés, hiszen az MTI-OTS hivatalosan “üzleti vállalkozások, cégek, intézmények közleményeit, tájékoztatóit, meghívóit, állásfoglalásait közli”.

A Népszava a közleményből MTI-hírré emelt anyag második részét úgy értelmezi, hogy szabadon felhasználható képekről van szó, így nincs is helye jogi eljárásnak.

Erről azonban a jog másképp vélekedik, mert attól, hogy valami megjelenik az Interneten és bárkinek elérhető, még nem lesz közkincs, a képek felhasználása valóban képlopás lenne.  (A Hír24 ezért nem is közölte azokat!)

Tavaly júniusban az MTI egy hasonló esetben – Barcza György közleménye kapcsán – azt írta, hogy “kizárólag társadalmi szervezetként bejegyzett civil szervezeteknek” biztosítják az Országos Sajtószolgálat használatát, bár a szabályzat szerint közéleti személyiségek, valamint magánszemélyek is tehetnek közzé állásfoglalást, ha róluk hírek jelentek meg különböző médiumokban. Akkor a Vastagbőr főszerkesztője is próbált közleményt kiadni, de neki nem sikerült, ezért az NMHH-hoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik