Belföld

Így nyomná le az élelmiszerárakat Szanyi

pékség (kenyér, pék, pékség)
pékség (kenyér, pék, pékség)

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint értelmetlen a Fidesznek a pékeket frocliznia, az olcsóbb kenyérhez csökkenteni kellene az áfát.

“A pékek évek óta a kizsigerelés áldozatai, ám most a világpiacon olcsóbb energia sem jelent számukra automatikusan olcsóbb gáz- és villanyárakat. Egyszerűen csökkenteni kellene az élelmiszerek áfa-terheit öt vagy akár nulla százalékra. Minderre vannak európai példák. Ettől lehetne igazán olcsóbb az élelmiszer” – véli a szocialista képviselő. Szerinte az élelmiszereket sújtó magas adó kimeríti a túladóztatás fogalmát, ami ellen uniós szintű megoldást szorgalmaz.

Szanyi Tibor közleményéből az is kiderül, hogy tárgyalásokat folytat arról, hogy minden uniós tagállam a legalacsonyabb áfa-kulcsot alkalmazza az élelmiszerekre. “Ez első látásra esetlegesen fájdalmas lehet egy olyan országnak, ahol rekorder, 27 százalékos közvetlen és további közvetett adók terhelik az élelmiszereket, de számos tanulmány bizonyítja, hogy az alacsonyabb áfának pozitív hatásai vannak a szociális jólétre, és egyben megoldást nyújthat az áfa-csalásokkal szembeni fellépésre is” – mutatott rá a szocialista politikus.

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy csak Magyarországon évente 1 milliárd euróra becsülhető az élelmiszer áfa-csalások mértéke, amely lényegében egy csapásra megszűnne, ha csökkentenénk az áfát. Továbbá véleménye szerint ez az a tétel, amely minden állampolgárt érint; sőt leginkább a szegényebbeket sújtja, mivel bevételeik nagyobb arányát kell élelmiszerre költeniük.

Szanyi szerint a pékek feladata a finom kenyér sütése, a kormányé pedig az áfacsökkentés.

Rogán Antal az utóbbi napokban többször számon kérte, hogy miért nem csökken a pékáruk ára, miközben a benzin olcsóbb lett. Szerdán egyeztetett a pékszövetséggel és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségével, ahol elhangzott, hogy a péktermékek árát nem csak az üzemanyagár befolyásolja, hanem egyéb pluszterhek is vannak, mint az útdíj vagy a vasárnapi zárva tartásból fakadó költségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik