Gazdaság

Berágtak a pékek

kenyér (kenyér)
kenyér (kenyér)

Nem értik, miért rajtuk kéri számon a kormány a kifli árának csökkentését, miközben akkor sem emeltek áraikon, amikor épp 450 forint volt egy liter üzemanyag.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy hete vetette fel, hogy miért nem csökken a kenyér vagy a kifli ára, miközben a benzin és a gázolaj jóval olcsóbb lett. A TEOL.hu azt írja: a felvetést a pékek nem értik, mert az elmúlt években folyamatosan nőtt az üzemanyag ára, ők mégsem emeltek áraikon. Ráadásul több új adót is bevezettek.

Szőcs István, a Tolna megyei Várdomb pékségének volt tulajdonosa értelmezhetetlennek tartotta a kérdést. „Miért nem csökkentik az áraikat a húsosok, tejesek, a bármilyen élelmiszert szállítók, sőt, ha olyan jól teljesít a gazdaság, akkor miért nem csökkentik az élelmiszerek áfáját? Miért pont a pékeket emelik ki, akik évek óta nem emeltek egy forintot sem?” – kérdezte.

A tengelici pékség vezetője is azt emelte ki, hogy amikor 80-100 forinttal drágább volt a gázolaj, akkor sem emeltek árat, most örülnek annak, hogy egy kis levegőhöz jutottak. Igaz, közben a minimálbért és annak az adóját is felemelték.

A kenyér bolti ára jelenleg 170-230 forint körül mozog kilónként, ez az összeg 2012-ben például 250 forint volt. A nettó költség, amennyiért a boltba kerül, 110 forint – írja a portál. Az uniós országokban a legegyszerűbb kenyér is 1,2 euróba (365 forintba) kerül, a magvas, rozsos, teljes kiőrlésű kenyerekért pedig 5-6 eurót (1600-1900 forintot) is elkérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik