Belföld

Tüntethetnek a pécsi civilek március 15-én

A bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését, így március 15-én a város főterén tarthatják meg demonstrációjukat a pécsi ellenzékiek.

Az esetnek az volt az előzménye, hogy mivel a Pécsi Fesztiválszervező NKft. az összes említésre méltó közterületet lefoglalta a nemzeti ünnepre reggel kilenc és este 20 óra között a belvárosban, a rendőrség úgy ítélte meg, más rendezvényre nincs lehetőség, miután az sértené a megemlékezéshez fűződő alkotmányos alapjogokat. A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság azonban a rendőrség határozatát jogsértőnek ítélte és hatályon kívül helyezte.

A bírósági döntés kimondja, hogy az ünnepség nem foglalhat el minden közteret a tüntetők elől, és a rendőrség nem helyezheti a központi rendezvény résztvevőinek jogait a demonstrálni szándékozók gyülekezési joga fölé, írja a nol.hu

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere korábban jelezte, hogy átadja a Széchenyi teret március 15-én a kormány ellen demostráló civl szervezeteknek. Azt pedig a tüntetést szervező Pécsnek Hangja Van csoport jelentette be előzőleg, még a bíróság döntése előtt, hogy mindenképpen ott lesznek a nemzeti ünnepen a város főterén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik